Barnsekreterarens lögn i BBIC

Hej!
Vi har ett 4årigt barn som varit familjehemsplacerad hos oss i 3 år. Innan dess har barnet varit placerad sedan 4 månaders ålder, vid ett kort tillfälle tillsammans med bio-mamma, men större delen utan då hon har missbruksproblematik. Med det sagt har hon även försvunnit från umgängen under längre perioder, och inte varit en konstant i barnets liv alls.

Nu har det upprättats en BBIC mot bakgrund av att socialtjänsten ska utreda möjlighet till "hemflytt". Detta efter att en barnsekreterare som är starkt tillvänd bio-mamman kommit tillbaka från sjukskrivning. Denna barnsekreterare har nu givit oss en BBIC som hon skrivit (helt utan att rådfråga förskola eller ta del av den info hon fått genom åren där vi rapporterat barnets reaktioner på umgänge).
Nu till min fråga. I BBICen har hon skrivit att socialtjänsten dragit slutsatsen att barnet är positiv till umgänge. Enligt BBICen har den slutsatsen dragits utifrån socialtjänstens observationer av umgänge mellan barn och bio-mamma. Problemet är att socialtjänsten ALDRIG, inte vid något tillfälle under de tre åren, deltagit/varit i närheten av något umgänge som barnet haft med bio-mamma. Detta är alltså en uppenbar lögn!

Det finns givetvis så mycket mer bakom denna story, men för oss är detta ett tydligt bevis på barsekreterarens brist på professionalitet. Detta känns bedrövligt och så kan det ju bara inte få gå till! BBICen ska ju säkerställa att saker och ting går rätt till och ska utgå från barnets behov. Syftet försvinner ju om den inte är sanningsenlig. Hur går vi som familjehem vidare med detta?

Vänligen/ ett familjehem med klump i magen.

Oroligt familjehem
2024-03-27 23:07

Hej

Ni undrar hur ni ska gå vidare när ni inte har samma uppfattning som socialtjänsten vad gäller det barn som är placerat hos er. Vi tänker att det ni beskriver som BBiC är en utredning. BBiC är det dokumentmallstöd som finns att använda när utredning skrivs, men vi förstår vad ni menar.

En utredning enligt 11 kap 1 § SoL ska vara sanningsenlig, och det ska tydligt framgå varifrån uppgifterna kommer och vilka bedömningar som görs. Eftersom ni är del av barnets liv ska era uppfattningar finnas med.

Som familjehemsförälder är ni inte part och har inte rättsliga möjligheter att överklaga beslut. Det ni kan göra är att påtala de felaktigheter ni anser finns, detta till kommunen i fråga samt till IVO som är den instans som granskar socialtjänstens arbete.

Vi har svårt att gå in i enskilda ärenden, det finns ofta mer än en sida att ta hänsyn till. Generellt gäller att när ett barn varit placerat i två år ska övervägande göras om vårdnaden för barnet ska flyttas över till familjehemsföräldrarna. Detta är reglerat i 6 kap § 8b SoL. Lagändring om detta kom 2022, tidigare var det tre år. Det bör alltså finnas övervägande från socialtjänsten vad gäller detta eftersom det barn ni har placerat varit hos er länge.

Vi hoppas att ni fått svar på några av era frågor.

Vänligen

Soctanterna