Sommarjobb

Hej! Jag är 19 år gammal och kommer att jobba på två olika platser under sommaren. Jag tar studenten år 2024. Jag bor tillsammans med min mamma och pappa, och de lever på socialbidraget. Jag tror att jag kommer att tjäna ungefär 35 000 kr under sommaren. Jag undrar om det kommer att påverka mina föräldrars socialbidrag? Jag bor i Gävleborgs län, så jag är osäker på vilka lagar som gäller idag.

Batoul
2024-03-25 02:58

Hej!

Vad roligt att du fått jobb till sommaren! Att tjäna lite pengar och få erfarenhet är bra för framtiden.

Det finns en gräns på hur mycket du som ungdom kan tjäna utan att det påverkar försörjningsstödet. För hemmavarande barn och skolungdomar under 21 år får man ha inkomster upp till ett prisbasbelopp utan att det påverkar förälderns ansökan om försörjningsstöd. Prisbasbeloppet år 2024 är 57 300 kr.

Om en ungdom skulle tjäna mer än så på ett kalenderår så görs en individuell prövning om dessa inkomster ska räknas med.

Då du tar studenten till sommaren och inte längre går i skolan, kommer du inte längre att räknas med i dina föräldrars försörjningsstöd. Däremot ska du försörja dig själv, och om du bor kvar hemma hos dina föräldrar kan socialtjänsten komma att räkna att du ska betala del i hyra och bidra till hushållsgemensamma kostnader. Det kan vara en god idé att dina föräldrar pratar med sin handläggare för hur det kommer att se ut efter att du gått ut skolan, så att både du och dina föräldrar vet hur socialtjänsten bedömer den ekonomiska situationen och vad som gäller för er.

Vi önskar dig lycka till med jobben!

Vänligen
Soctanterna