ungdom på stödboende

hej
jag är 20 år går gymnasiet och bor på stödboende i kommunen och har jobbat och tjänat 56 500 kr förra året enligt deklarationen. Räknas hela summan eller efter skatt när de ska kolla om jag ska ta med summan när jag ansöker om socialbidrag?? vet att jag får tjäna upp till ett prisbasbelopp. och eftersom jag flyttade till boendet i december 2023 och ansökte om bidraget då ska det räknas med nu 2024?//Krille

unga vuxna
2024-03-21 11:21

Hej!

Är du upp till 21 år gammal samt går i gymnasiet är det i första hand dina föräldrar försörjningsskyldiga. Om du inte har föräldrar/vårdnadshavare som kan sörja för dig, har du alltid rätt att göra en ansökan om försörjningsstöd.

När du ansöker om ekonomiskt bistånd gör socialtjänsten en utredning för att bedöma om du har rätt till bistånd. Din ansökan bedöms utifrån din ekonomiska situation och vad du gör för att bidra till din egen försörjning.

Du behöver lämna uppgifter om alla ekonomiska förhållanden som inkomster, tillgångar och utgifter samt hushållsförhållande. Du kan behöva styrka uppgifterna du lämnar genom att till exempel visa kontoutdrag.

Socialtjänstlagens 4:e kapitel handlar om rätten till bistånd. Du skriver att du kan tjäna upp till ett prisbasbelopp, och vill veta om det gäller före eller efter skatt. I Socialtjänstlagens 4 kap 1 a § framgår vilka inkomster som inte ska beaktas vid beräknande av försörjningsstöd. Detta gäller hemmavarande barn och skolungdomars inkomster. Detta skulle gälla om det var dina föräldrars ekonomi som prövades, men då det verkar vara du själv som ansöker om försörjningsstöd kan det bedömas annorlunda.

För att får korrekt information om vad som gäller i ditt fall rekommenderar vi dig att ta kontakt med Ekonomiskt bistånd i den kommun där du bor för att få mer exakta besked. Där kan du även upprätta en ansökan och få vägledning i vad för underlag du behöver inkomma med för att socialtjänsten ska kunna utreda din rätt till bistånd.

Du når Malmö stads Ekonomimottag på telefonnummer 040–345969, de har telefontid mån-fre, 13:00-14:00 samt alla dagar utom tisdag 09:00-11:00.

Hoppas du genom vårt svar har fått information om hur du tar dig vidare.

Vänligen
Soctanterna