Vad gället

Min väns barn är fosterhemsplacerad. Barnet har börjat förskola och fritids. Har föräldrarna rätt att påverka vilken skola barnet ska börja på samt tala med lärare, fritidspedsgog om barnets utveckling och närvara på utvecklingssamtal mm.?

Selma
2024-03-20 22:39

Hej!

Vi förstår det som att du vill hjälpa din vän genom att ställa frågor gällande hens placerade barn, vilket är fint av dig!

När ett barn placeras utanför hemmet via socialtjänsten görs det antingen via Socialtjänstlagen, SoL som är en frivillig placering eller via LVU, Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga som är en tvångslag.

Det framgår inte om din väns barn är frivilligt placerad eller inte, men om barnet är frivilligt placerad är det utifrån samtycke från vårdnadshavare. Socialtjänstens insatser enligt SoL bygger på frivillighet (se 1 kap. 1 § SoL), och ska ske i samförstånd med barnet över 15 år och barnets vårdnadshavare. Om ditt barn är placerat med stöd av LVU tar socialnämnden dock över bestämmanderätten över ditt barn, men samverkar med och informerar vårdnadshavare ,om det inte förekommer skäl för att inte göra det.

När ett barn är placerat via socialtjänsten ställer det krav på ett gott samarbete mellan vårdnadshavare, socialtjänsten och familjehemsföräldrarna. Det är viktigt att gemensamt komma fram till vad som blir bäst för barnet både på kort och lång sikt.

Vid en placering är det socialtjänsten som har ansvaret för att barnet får den vård och omsorg den är i behov av, vilket även följs upp av socialtjänsten vid regelbundna uppföljningar.

Har din vän fler frågor gällande sitt barns placering råder vi hen att tala med ansvarig socialsekreterare för barnet för att det ska blir så tydligt och bra för både din vän och dennes placerade barn.

Här kan ni läsa mer om placerade barn på IVO hemsida.

www.ivo.se

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor!

Vänligen

Soctanterna