Få stöd om jag bor med pensionär förälder?

Hej!

Är det möjligt att få försörjningsstöd om jag flyttar hem till min pensionerade förälder, eller kommer socialen säga att de måste försörja mig? De får inte mycket i pension och jag vill inte blir en börda för deras ekonomi.

Lägenheten jag bor i just nu anses för dyr för socialen och det är svårt att hitta nya lägenheter, men min förälder har erbjudit att jag bor hos dem ett tag.

Förloraren
2024-03-19 14:45

Hej,

Tack för din fråga.

En vuxen person kan ingå i en hushållsgemenskap med en eller flera andra vuxna personer, utan att räknas som sammanboende. Denne person kan då ha ett eget ärende på ekonomiskt bistånd. Då kommer det göras en beräkning utifrån dennes inkomst samt minus dennes del av de gemensamma hushållskostnaderna samt de egna utgifterna som ensamstående.

Däremot är det viktigt att du pratar med din handläggare på ekonomiskt bistånd gällande hur de ser på det nya hushållet innan du flyttar till dina föräldrar. Som huvudregel är det nämligen så att hushållet är den ekonomiska enheten för ekonomiskt bistånd och att samtliga vuxna har ett gemensamt ansvar för hushållets försörjning.

För att beräkna behovet av försörjningsstöd lägger man då ihop hela hushållets riksnorm och hushållets skäliga kostnader för hyra, hushållsel med mera. Summan visar hushållets ekonomiska behov i kronor. Detta belopp minskas med hushållets alla inkomster efter skatt och resultatet visar vilket belopp hushållet behöver i försörjningsstöd.

Hoppas det blev lite tydligare och att du nu vet vart du ska vända dig för mer information om ditt individuella ärende.

Vänligen

Soctanterna