Köpa bil när man får ekonomiskt bistånd

Hej!
Jag har fått erbjudande från min bank att kunna ta ett billån utan ränta eller andra avgifter dom närmsta åren vilket är ett kanonerbjudande, problemet i det hela är dock att bilen måste vara ny och därför inte kan vara nån billig skruttbil från blocket. Jag är verkligen i behov av en bil och i och med min ekonomiska situation är inte ett bilköp något som finns i budgeten utan ett lån för det hela.
Därför undrar jag vilka konsekvenserna skulle kunna bli om jag väljer att ta ett lån för att kunna köpa en bil? Är det något som soc skulle kunna ha överseende med eller skulle det bli världens problem att jag står som ägare på en sprillans ny bil?
Tack på förhand

Billös
2024-03-11 11:57

Hej!

Du frågar om det kan få konsekvenser för dig om du köper en bil i förhållande till socialtjänsten. Det framgår inte om du har ekonomiskt bistånd i din fråga. Om en person som har ekonomiskt bistånd från socialtjänsten äger en bil kan socialtjänsten kräva att den avyttras för att det bidrar till den egna försörjningen. Om behovet av bil bedöms som stort och behovet av försörjningsstöd bedöms som kortsiktigt kan bilen, om den inte är alltför dyr ibland behållas. Behov av bil kan betyda att sökande behöver bil för att ta sig till och från arbete och att det saknas fungerande kollektivtrafik eller att det finns något annat tungt vägande skäl.

Vänligen

Soctanterna