Studera halvtid som långtidssjukskriven

Hej! Jag har under en längre tid varit långtidssjukskriven och kommer inte att kunna återgå till mitt nuvarande arbete (där jag fortfarande är anställd, men sjukskriven från), eller stå till arbetsmarknadens förfogande inom snar framtid, p.g.a. min sjukdomsbild som står beskrivet i läkarintyg. Jag fick tidigare sjukpenning för heltid från Försäkringskassan. Nu har jag efter överenskommelse med rehabiliteringskoordinator, arbetsgivare och läkare kommit fram till att distansstudier om 50% är det enda lämpliga och det som jag skulle kunna klara av i min situation. Jag har gått ner i sysselsättningsgrad för halvtidsstudier, utan löneförmåner, till en sysselsättningsgrad på 37,5 % som jag är fortsatt sjukskriven från. Försäkringskassan har efter att jag påbörjade studierna tagit ett beslut om att mitt SGI är 0, trots att jag fortfarande har en inkomstgrundande anställning. Jag har tagit lån från CSN, men detta utbetalas ju endast för halvtidsstudier och täcker inte ens min hyra. Försäkringskassan har dragit in min sjukpenning under tiden jag studerar. Hur ska jag kunna försörja mig? Jag kan inte återgå i arbete på lång tid, och om jag avbryter mina studier är risken stor att jag inte heller i framtiden kommer kunna försörja mig själv, då jag inte har någon formell utbildning och står lågt på arbetsmarknaden, och dessutom är sjuk och utmattad. Jag har fått råd om Omställningsfonden, men är osäker på reglerna. Jag känner att jag har landat i ett moment 22, och det finns ingen myndighet som kan eller vill hjälpa mig till självständighet och försörjning. Bostadsbidrag kan jag söka men det är knappt 700 kr i månaden. Jag vill inte bli hemlös. Vad ska jag göra?

Trött och utmattad
2024-03-08 18:56

Hej!

Tack för din fråga. Du beskriver en komplicerad situation som berör flera myndigheter. Det låter lite märkligt att efter överenskommelse med rehabiliteringskoordinator, läkare samt arbetsgivare om att du ska bedriva studier på 50% och sedan förlorar din ersättning från Försäkringskassan.

Soctanter svarar på frågor som främst berör socialtjänsten. Att få försörjningsstöd och studera beviljas mycket sällan utan om en person vill studera så är det andra sätt att försörja sig som gäller.

Du får diskutera situationen igen med de som du gjort överenskommelsen med. Du kan också överklaga beslutet om din sänkning av din sjukpenninggrundande inkomst hos Försäkringskassan. Överklagan skickar du till Försäkringskassan som skickar den vidare till Förvaltningsrätten.

Vänligen

Soctanter