Socialsekreterare vägrar samarbeta!

Hej, jag ligger i en vårdnadstvist. Mamma till mitt barn har just nu boendet. Hon har blivit anmäld för våld mot tjänsteman och fått flera anmälningar på sig angående våld och missbruk.
Det startas upp en till utredning parallellt med vårdnadsutredning, två olika personer ska göra utredning.
Jag bor 100 mil bort och har försökt få till ett teams möte med socialsekreterare ett antal gånger men hon försöker göra allt för att jag ska vara på plats eller på socialtjänsten i kommun för samtal. Vi hade ett teams möte för en månad sen då min advokat och hennes chef var tvungna att vara med för att få svar på vissa frågor vi hade ställt dom angående hur de väntat 9 dagar med att informera mig att mamma varit inlåst och polisen hade gjort en Orosanmälan. Min sambo ifrågasätter henne på detta teams möte om varför hon inte kan svara på enkla frågor.

Nu försöker hon återigen ha mötet på teams i socialtjänsten lokaler som ligger 10 mil från min bostad. Jag har upprepade gånger frågat henne om varför jag måste vara i andra lokaler än mitt hem men får inget svar. Hon kommer inte heller att hålla något samtal med min sambo som är väldigt involverad i barnet och vet hur hon har det hos sin mamma. Däremot så har de samtalat med mammans mamma som också är missbrukare och avskyr mig.

Jag har blivit motarbetad av henne från dag ett då vi ifrågasätter varför hon tagit så lång tid på sig att säkerställa att vårt barn var utan fara.

Vad har vi för rättigheter här? Min advokat säger att hon har aldrig varit med om något liknande. Jag har aldrig varit i kontakt med socialtjänsten utan det är barnets mamma som har haft grova problem sedan hon var liten. Mamman är våldsman och missbrukar.
Min advokat råder mig att vara tillmötesgående pga vårdnadstvisten som pågår men det känns inte okey detta som hon håller på med. Jag förstår inte att hon kan hålla på så här ? Det har snart gått tre månader sen polisen tog mamman.

Mvh
Djupt oroad far.

Teams samarbete socialtjänsten
2024-03-07 16:38

Hej!

Det framgår av din berättelse att det verkar vara en komplicerad situation. Vi har ingen möjlighet att uttala oss om specifika ärenden, men råder dig att omgående kontakta den/de handläggare som är involverade i utredningarna gällande barnet. Vi tänker att det är de som utreder och gör bedömningarna om hur/var samtalen ska föras.

Vi utgår från att du och barnets mamma har gemensam vårdnad om barnet. I det fall en av vårdnadshavarna inte kunnat agera förälder till barnet, t.ex. utifrån att en förälder är frihetsberövad, skall den andre vårdnadshavaren snarast möjligt informeras.

Om kontakt med handläggare inte leder någonstans är det kanske ett gott råd från din advokat, att samarbeta, även om du tycker att barnets mamma ställer premisser.

Du skriver att din sambo är väl insatt/involverad i ärendet. Din sambo är ingen part i målet och kan uteslutas i samtal med socialtjänst och vårdnadshavare, även om denne kan intervjuas i utredningssyfte.

Hoppas att du kan komma till rätta och känna dig nöjd över hur utredningen bedrivs framöver.

Vänligen

Soctanterna