Om barnet berättar.

Hej!
Ett barn i min närhet har frågat vad som händer om hen skulle berätta för socialtjänsten att den ena föräldern ger hen örfil ibland. Måste hen gå hem till den föräldern igen när hen berättat? Får hen gå hem till den andra föräldern i stället? Måste hen vara någon helt annanstans? Ja, vad händer efter hen vågat berätta?
Barnet är i 9års-åldern, föräldrarna har delad vårdnad och boende varannan vecka om det har någon betydelse.
Barnet säger att hen i tidigare kontakt med socialtjänsten berättat om "mindre" saker och det blev värre hos föräldern efter det. Nu är oron hög och tilliten svag.
Jag har pga okunskap inte vågat svara annat än att jag vet inte, därför frågar jag i min tur er.
Tack!

/Okunnig

Okunnig
2024-03-07 16:13

Hej!

Det är svårt att uttala sig om vad som kommer att hända i en specifik situation. Socialtjänsten tar högst allvarligt på när barn berättar om våld i hemmet.

När socialtjänsen fått veta att ett barn misstänks att ha utsatts för våld, görs en skyddsbedömning för att säkra barnets behov av skydd. Socialtjänsten behöver utreda och ta reda på vad som har hänt och ge möjlighet för polis att utreda eventuellt brott. (misshandel).

Under utredningstiden vill man särskilt säkra barnets möjlighet att uttrycka sig fritt utan negativa konsekvenser. Det kan ju vara svårt om man ska bo tillsammans med den föräldern som slagit barnet. Erkänner föräldern handlingen, står ord mot ord? Kan man frivilligt med båda föräldrarna komma fram till en utredningsplan eller vill en av föräldrarna inte samarbeta? Har barnet berättat om våld tidigare? Vad hände då? Kan barnets övriga nätverk skydda barnet? Det är mycket socialtjänsten behöver ta ställning till, för att kunna bedöma om barnet kan vara med föräldern som slagit, med den andra föräldern eller om man bedömer att det bara är skyddat om det får bo i en annan familj/annan plats.

Om du anmäler det du fått veta av barnet (din oro); är det du skriver om barnets oro samt bristande tillit till socialtjänsten viktig information i anmälan.

Hoppas verkligen barnets nästa kontakt med socialtjänsten blir positiv och trygg.

Vänligen,

Soctanterna