Styvmoder/narcissist

Hej.
Min sons styvmor är narcissist. Eller det är min diagnos på henne. Låt mig förklara.
I början när hon träffade mitt ex så var hon super trevlig och skyllde allt tjafs på mitt ex. Hon sa varje gång till mig att”jag ska prata med honom”.
Det kunde handla om precis vad som helst, allt från att vi skulle byta överlämningsdsgar till semesterplanering. Allt skulle det bråkas om.
Men efter att ha fått kontakt med styvmoderns ex så visade det sig att det är hon som tjafsar om allt inte mitt ex som jag trodde. Han har vägrat prata med mig och hänvisar all kontakt till sin nya fru.
Nu har detta eskalerat något så otroligt och dom socanmäler mig hela tiden. Allt ifrån att jag inte klipper naglar till att min son har för små kläder. (Min son är 4 år)
Och nu de senaste året har jag fått anmälningar om att jag tar droger, dricker alkohol, håller på med ekonomiskt fiffel och nu senast att jag misshandlar mitt barn.
Jag är helt dränerad av dessa anmälningar och påhopp. Bör tillägga att jag absolut inte tar droger eller håller på med ekonomisk brottslighet, inte dricker jag heller för den delen.
Nu vid den senaste anmälan ansåg soc att pappan hade rätt att behålla våran son efter som det kom in en anmälan om att jag slog vår son. (Från mitt ex och hans fru)
Jag har nu inte träffat min son på två månader och soctanten känns uppenbarligen partisk till styvmodern som suttit och smutskastat mig otroligt mycket. Hon har även uppgett sig att vara mamma till min son vid läkarbesök, försöker få min son att kalla henne mamma och att hennes barn är storasyskon. Soctanten säger ena gången att hon inte är en domstol som ska avgöra om detta hänt eller inte utan hon ska säkerställa att min son inte far illa. Hur kan hon då låta min son inte få träffa mig?
Det finns inget som säger att jag slagit mitt barn det finns inga grunder till detta fruktansvärda beslut.
Finns det någon inom socialen som kan ge mig stöd när jag har med en narcissist att göra. Hon kommer förstöra mitt och min sons liv och alla köper hennes historier med hull och hår.
Hela min släkt är upprörd över situationen, jag behöver verkligen hjälp.

Upprörd
2024-02-28 20:56

Hej!

Vi förstår att du har en tuff situation just nu.

Vi kan inte gå in i enskilda ärenden utan bara svara generellt på frågor som ställs här.

Som vårdnadshavare har man en skyldighet att skydda sitt barn från att fara illa, exempelvis om man är orolig att barnet far illa hos den andra vårdnadshavaren. Då har vårdnadshavaren rätt att hålla barnet i från umgänge med den andra vårdnadshavaren. Dock är det inget som man kan göra lättvindigt utan det måste finnas starka skäl till det varför man undanhåller barnet från sin rätt till båda sina föräldrar. Det vi kan rekommendera dig är att prata med familjerätten i den kommunen där du bor för vidare råd och stöd i hur du ska göra. Av det du skriver så låter det som att du och ditt barns andra vårdnadshavare är i behov av att få stöd i att kunna kommunicera med varandra igen.

När två vårdnadshavare inte är överens exempelvis umgänge, så kan man vända sig till Tingsrätten som då kan besluta om hur umgänge ska se ut. Du kan då ta hjälp av en jurist för att driva din sak i rätten.

Vi hoppas situationen löser sig till det bästa för er!

Vänligen

Soctanterna