Fråga

Hej! Jag är en tjej på 16 år, går första året på gymnasiet, fyller 17 senare i år o bor i familjehem enligt SOL.
Jag fyller 18 nästa år o går ut gymnasiet om 2 år. Jag tänkte flytta när jag har gått klart gymnasiet, antingen hem eller till egen lägenhet, och undrar om man kan bestämma själv om man vill bo kvar i familjehemmet när man är 18 år & klar med skolan eller inte? Måste ens föräldrar samtycka till att ens barn flyttar när man är myndig? Mina föräldrar, familjehemmet & Soc har sagt att jag ska gå klart gymnasiet sen ser vi vad som ska hända efteråt, o det tycker jag är det bästa för jag vill inte flytta hem just nu eftersom jag trivs jättebra i skolan & har så bra lärare o så. Jag vill inte lämna allt där nu mitt i skolgången. Så kan man helt enkelt som myndig bestämma själv att flytta eller måste ens föräldrar samtycka till de först?
Tacksam för svar
Mvh

16 årig tjej
2024-02-27 19:36

Hej

Tack för din fråga.

Som vi förstår det är du placerad i familjehem utifrån SoL med samtycke från föräldrarna och dig. Planering är att du ska bo kvar där till det du har gått ut gymnasiet. Du undrar vad som händer när du fyller 18 år, om samtycke till placeringen från föräldrarna fortfarande behövs.

Svaret på frågan är att när du har fyllt 18 är du myndig vilket medför att du får ta dina beslut själv och det behövs inget samtycke från föräldrarna. Det är då endast du som behöver samtycka till placeringen.

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga.

Vänligen,

Soctanterna