Uppgifter till ex

Hej.
Jag har 3 barn med 2 olika mammor .
Och nu har mamman till mina två äldre barn gjort en orosanmälan på mig och mamman till det yngre barnet och det har varit möte med yngsta barnets mamma , jag kunde inte vara med då jag var bort rest i jobb.

Nu till min fråga . Jag fick genom min mamma veta att jag och mitt yngstas barns mamma inte fick träffa barnet .( jag visste redan att barnet var hos sin mormor, och skulle stanna där en tid. Men ingen har sagt till mig eller pratat med mig om vad som gäller om jag får träffa barnet eller inte) Och att min mamma då har fått höra det av mina äldre barns mamma.
Då har alltså personalen på socialtjänsten lämnat dessa uppgifter om mig och yngsta barnets mamma , till mitt ex. Som inte har något att göra med det yngsta barnet . Och ingen av oss har gett samtyckte till någon att lämna dessa uppgifter till mitt ex.

Så min fråga är om personalen på socialkontoret har gjort fel. Om de har brustit i sekretessen/tystnadsplikten om vad som gäller för mig och mamman till det yngsta barnet . Och om att barnet blivit plaserad hos sin mormor .

Och om de har gjort fel , ska man polisanmäla den personal som brustit eller ska man göra en anmälan nån annanstans .

Och om det inte begåtts något tjänstefel. Hur mycket information får socialtjänsten ge en utomstående ?

Fundersam
2024-02-27 15:00

Hej!

Tack för din fråga.

Din fråga gäller om socialtjänsten brustit i sekretessen.

Vi kan inte kommentera enskilda ärenden och bara svara generellt på frågor som ställs här.

Utifrån vad vi uppfattar har dina äldsta barns mamma fått information om ditt yngsta barn som har en annan mamma. Enligt vad du skriver är det socialtjänsten som har lämnat denna information till dina äldre barns mamma. Det vi kan säga är att generellt sett kan socialtjänsten bara lämna ut uppgifter till närstående, som inte är en part i ett ärende, när det finns ett samtycke vilket du säger att det inte finns i det här fallet.

Det vi kan rekommendera, om det är så att du är missnöjd och tycker att ärendet har hanterats felaktigt, är att du dels ber om att få prata med ansvarig handläggares chef. Du har också möjligt att höra av dig till IVO, (Inspektionen för vård och omsorg), som är den myndighet som utövar tillsyn över socialtjänsterna.

Vi hoppas du känner att du fått svar på din fråga.

Vänligen

Soctanterna