Flytta isär med försörjningsstöd

Hej! Jag känner ett par som båda lever på försörjningsstöd och har även en lägenhet genom kommunen. De är gifta men vill flytta isär som en testperiod för att se om de vill skilja sig eller fortsätta bo tillsammans som gifta. Är detta möjligt och hur går de tillväga då? Kan det ge socialtjänsten en oro kring att barnen inte har det bra hos föräldrarna?

En vän
2024-02-26 18:28

Hej!

Vad fint att du som vän försöker ta reda på hur dina vänner på bästa sätt ska göra vid deras separation för att det ska bli så bra för dem som möjligt.

Du skriver att dina vänner är gifta och uppbär försörjningsstöd och räknas då som ett hushåll. Vid en skilsmässa och med egna boenden blir de egna hushåll vilket försörjningsstödet baserats på.

Så länge dina vänner är gifta har de ett försörjningsansvar för varandra. Det vill säga att om den ena parten har en inkomst men inte den andra får de försörja/ stötta varandra ekonomiskt.

Då dina vänner uppbär försörjningsstöd och har boende via socialtjänsten hänvisar vi de, att prata med sina handläggare för att på så sätt få veta hur deras separation alternativt skilsmässa påverkar deras situation både vad gäller boende och ekonomi. Att vara väl förberedd på en livsförändring kan underlätta för dem i framtiden.

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor!

Vänligen

Soctanterna