Behöver hjälp!

Hej!
Jag och min fru med barn bor i Malmö.
Min fru kommer till Sverige december 2022 och hon fick uppehållstillstånd april 2023. Vi gifta sig nästa 10 år .
Jag har ett problem och jag tacksam att hur kan ni hjälpa mig med dålig relationen med min fru.
Från många år jag försöjade min fru och deras familjer i utomlands ,när men fru kommer till Sverige så jag berättade att vi måste hjälpa varandra och starta helt ny liv och jag kan inte skicka mer pengar till ditt mamma och syskon. Men hon inte acceptera och tvingade mig att jag måste skicka pengar. Vi har en lite flicka 14 månad och min fru har fått föräldrar pengar från försäkringskassa och vi skicka alla summa till min fru mamma och syskon. Vi har inte annan problem och bara problem med pengarna.
Jag jobbar och har inte ekonomiska problem, min frus föräldrar pengar från försäkringskassa slut, just nu min fru går i (Sfi ) skolan och barn till förskolan.
När jag skicka pengar det helt OK om jag inte skicka det kommer skandal,
Ibland hon varna mig om du inte skicka pengar så jag ska skada mig själv och sen polis anmäla dig, Igår jag berättade till henne snälla hur lång tid ska man skicka pengar ,jag är trött att skicka varje månad mellan 2000 till 5000 kr .Jag har sparat alla kvitto som jag skickat, VI har egen liv !
Nu hon bestämde att gå till socialen och söka ekonomiska bidrag, men jag berättade att det går inte till socialen eftersom jag jobbar och vi kan helt klara !.
Hon svara jag ska skilda mig se
n jag kan få socialbidrag och sen jag kan skicka pengar till min mamma och syskon.
Nu jag behöver hjälp såna stationen .

AZIZ
2024-02-26 12:43

Hej!

Vi förstår att ni har en tuff situation då din fru känner sig tvingad att bidra till sin familjs försörjning i hemlandet. Att få en inkomst att räcka till en hel familj och att dessutom skicka en stor summa pengar till släkten i hemlandet är nog omöjligt för de flesta idag, särskilt med tanke på hur mycket dyrare att allt har blivit. Du skriver att det tär på din och din frus relation att ni har helt olika uppfattningar om hur ni ska spendera era inkomster. Att ha ständiga konflikter kring ekonomi är påfrestande och kan lätt göra att man börjar bråka om andra delar av det gemensamma livet. Du skriver att det nu har gått så långt att din fru vill skiljas. Vi tycker att det är bra att du försöker hitta sätt att lösa era konflikter och hoppas att vi ska kunna ge vägledning.

Först och främst tror vi att ni behöver sätta er ner och gå genom er gemensamma ekonomi. Vilka inkomster och utgifter ni har och vilka planer ni har i närtid och i framtiden så att ni vet hur ni vill lägga upp ert sparande. Om det är svårt att göra det på egen hand kanske ni kan ta kontakt med Budget och skuldrådgivningen som är en kostnadsfri verksamhet som ger stöd i att få kontroll över sin ekonomi och att prioritera sina utgifter. Vi tror att det skulle vara bra om ni går på ett möte tillsammans så att ni båda får koll över hur er gemensamma ekonomi ser ut. Kanske kan det få din fru att inse att ni faktiskt inte har möjlighet att ge pengar till släkten eller i alla fall vad det innebär att ni behöver bortprioritera om ni ska göra det. Ni kan läsa mer på Malmö kommuns hemsida eller ringa dem på 040-34 58 00.

Precis som du skriver kan det bli svårt för er att få ekonomiskt bistånd när du har en inkomst. Förmodligen tjänar du så pass bra att ni inte kommer vara berättigade hjälp. Du skriver att det nu har gått så långt att din fru vill skiljas för att på egen hand söka ekonomiskt bistånd och på så sätt kunna skicka hem pengar till sin familj. Här är det nog viktigt att din fru är införstådd med att det är en väldigt liten summa hon kommer vara berättigad till per månad och att det kommer bli väldigt svårt att ha något över att skicka hem när hon betalt sina räkningar.

Kanske kan ni få hjälp av någon närstående som varit i en liknande situation. Hur hanterade de pressen att skicka hem pengar? Kanske kan ni få hjälp av trossamhället att ha en diskussion kring er situation. Vi tror att det är viktigt att din fru också känner sig lyssnad på. Hur blir det för henne när hon inte kan infria de förväntningar som hennes mamma och syskon har på henne.

Vi hoppas verkligen att ni får hjälp att komma till en gemensam lösning så att era bråk kan minska och ni kan fokusera på att ha det bra tillsammans med er dotter.

Vänligen

Soctanterna