Beräkna inkomst när man lånar av föräldrar

Hej!
Jag pluggar på heltid på universitet och får studiebidrag från CSN. Jag har dock sådan tur att jag kan låna pengar av mina föräldrar istället för att ta lån via CSN. Vår deal är att jag säger till när jag behöver och då för de över pengar. Jag har alltså inte en specifik summa varje månad att röra mig med utan anpassar den efter behovet.
Jag har en tonåring men lever inte med pappan. Tonåringen har den senaste tiden bott med mig på heltid, undantaget varannan helg. Hur beräknar vi underhåll då?

Pluggmorsan
2024-02-24 19:00

Hej!

Vilken fin gest av dina föräldrar att hjälpa dig att få en utbildning utan att behöva ha stora lån att betala tillbaka, det kommer ge dig en bra ekonomisk situation när du är färdigutbildad.

Hur mycket ditt barns pappa ska bidra med finns det nog inget direkt svar på. Det är upp till er att komma överens om vad ni anser är lämpligt. På Försäkringskassan finns ett beräkningsverktyg som hjälper föräldrar att räkna ut hur mycket man ska bidra med. Vi tänker att ni skulle kunna använda er av detta för att räkna ut vilken summa som han ska bidra med. Om den andre föräldern inte har möjlighet att bidra alls kan man erhålla underhållsstöd av Försäkringskassan och för en tonåring fyllda 15 år är den summan 2223 kr per månad. Kanske kan detta också vara ett riktmärke för er i er diskussion. Det beror ju dock helt på hur er ekonomiska situation ser ut och vad ni tänker att ert barn ska ha tillgång till som ni behöver betala för.

Vi hoppas att du har fått svar på din fråga!

Vänligen

Soctanterna