Kicked out?

jag vill bara veta om jag blir utslängd från ett missbrukande hushåll eller flyr när jag 18 kommer soc skaffa ett hus åt mig och om jag tar med mig min 15-åriga syster kommer soc ta henne från mig och det faktum att vi inte bor i sverige också utan vi är svenska medborgare

Re
2024-02-22 20:38

Hej!

Vi tolkar det som att du snart fyller 18 år dvs blir myndig. Vidare att du planerar att lämna din familj med din 15 åriga syster och att ni befinner er utomlands.

När du fyller 18 år blir du myndig och bestämmer över dig själv och har försörjningsansvar för dig.

Det gäller förutom om du studerar vid gymnasiet då dina vårdnadshavare har försörjningsskyldighet till avslutade gymnasiestudier högst upp till du fyller 21 år.

Om du planerar att flytta till Sverige finns det en skyldighet att planera för sin flytt. Att du har någonstans att bo samt att du har möjlighet att försörja dig.

Om du befinner dig i Sverige och inte har någonstans att bo eller inte kan försörja dig kan du ansöka om försörjningsstöd samt boende vid socialtjänsten. Ansökan gör du till den kommun du är folkbokförd i eller om du inte har ett boende till den kommun du vistas i. Ansökan föregås av en utredning där socialtjänsten bedömer om du har rätt till bistånd eller inte.

Bedöms du ha rätt till bistånd och har gjort allt du kan för att förhindra att du hamnar i en situation där du står utan boende, alltså planerat och sökt boende på egen hand kan vi inte svara på vad för boende det blir. Försörjningsstöd är reglerat utifrån normen för vad som är en skälig levnadsnivå.

Vad gäller din 15 åriga syster, är det hennes vårdnadshavare som ansvarar för henne. Om din syster följer med dig utan att berätta för sina vårdnadshavare kan de efterlysa henne hos polis vid oro. Din 15 åriga syster skulle räknas om barn utan vårdnadshavare i Sverige där socialtjänsten har ett ansvar för att skydda henne. Det om det inte finns en planering med vårdnadshavarna.

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor!

Med vänlig hälsning

Soctanterna