Orosanmälan

Gör polisen orosanmälan vid alla sorters brottt/misstanke om brott av en förälder? Eller är det vid specifika brott?

Mamma
2024-02-22 14:48

Hej!

Tack för din fråga!

Vad gäller om polisen gör orosanmälningar vid alla misstankar om brott av en förälder är svårt för oss att besvara. Det då det säkert kan finnas misstankar om brott riktat mot en förälder som dock inte ger oro för barn.

Dock hänvisar vi till anmälningsplikten enligt socialtjänstlagen. Anmälningsplikten gäller för de som inom sin profession får misstanke om att ett barn kan befaras fara illa.

Socialtjänsten har ett övergripande ansvar för att de barn och ungdomar som far illa eller riskerar fara illa får det stöd och den hjälp som de behöver. I 14 kap. 1 § i socialtjänstlagen (2001:453), SoL finns en bestämmelse om att alla som arbetar inom myndigheter vars verksamhet berör barn och ungdom har en skyldighet att genast anmäla till socialtjänsten om de får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa. De personer som har skyldighet att anmäla ska också lämna uppgifter som kan vara av betydelse under en utredning om barnets behov av skydd.

I SoL uppmanas också var och en, d.v.s. allmänheten, samt myndigheter och yrkesverksamma som inte omfattas av anmälningsskyldigheten, att anmäla misstanke om missförhållanden för barn till socialtjänsten. Anmälningsplikten förutsätter inte att det är klarlagt att socialtjänsten behöver ingripa, även uppgifter som är svårbedömda eller obestyrkta ska anmälas om de tyder på att ett barn far illa. Att bedöma om kriterierna för att göra en anmälan är uppfyllda eller inte är ibland en svår uppgift men det är inte anmälarens sak att utreda och avgöra allvaret i barnets situation, det är socialtjänstens uppgift.

Om det görs en orosanmälan till socialtjänsten gällande barn kommer vårdnadshavare att informeras av socialtjänsten om det.

Vi hoppas att vi har kunnat besvara din fråga!

Vänligen

Soctanterna