Fråga utan rubrik

Hej,

Jag har överklagat beslut som socialnämnden fattat om socialt kontrakt och fått rätt i förvaltningsrätten samtidigt som jag fick ett beslut ifrån biståndshandläggare på socialpsykiatrin om att jag beviljad ett särskilt boende genom socialpsykiatrin.

Problemet är andra det att jag har inte behov av ett stödboende men socialnämnden har inte gett mig något annat val än att söka ett sånt då jag varit hemlös i flera år och inte fått något annat alternativ.

Kan dom hävda att mitt behov är tillgodosett med ett stödboende så att beslutet ifrån förvaltningsrätten om att jag bör beviljas ett socialt kontrakt inte gäller om jag tackar nej till stödboende för att jag hellre vill ha ett eget boende trots att nämnden tycker att jag har behov av ett stödboende?

Högkänsligt_Maskrosbarn
2024-02-21 02:25

Hej!

Vi förstår det som att socialtjänsten har beviljat dig ett stödboende men att du inte är intresserad av ett sådant typ av boende utan istället önskar ett boende utan stöd. Du har fått rätt i Förvaltningsrätten att du har rätt till hjälp med boende och undrar nu om du tackar nej till stödboende om det innebär att du riskera att inte vara berättigad hjälp med boende.

Vi kan inte ge ett svar på vad som kan komma att hända i det fall du tackar nej till det boende som socialtjänsten erbjuder dig, då det inte är vi som beslutar i ditt ärende. Socialtjänsten är det yttersta skyddsnätet och om du kan lösa ditt behov på annat sätt så är du inte berättigad hjälp. Vi förstår att det ibland kan bli så att man erbjuds hjälp i annan form än den man själv önskar. Det som socialtjänsten ska kunna visa är att de har utrett din situation och hur de har kommit fram till att du har behov av just de föreslagna insatserna.

Vi råder därför dig att ta kontakt med din socialsekreterare för att höra varför de föreslår att du ska ha ett stödboende samt vad det kan innebära för dig om du tackar nej till denna insats.

Vi hoppas att du har fått svar på din fråga!

Vänligen

Soctanterna