Frågor om socialen och lvu

Hej!
Jag har en del frågor gällande övu och socialtjänsten. Mina barn har snart varit placerade ett år.
Jag frågade soc hir dom kommer försäkra sig om att jag gör de förändringar dom anser jag behöver för att barnen ska komma hem.
Dom lovade mig bla tät kontakt med mig, regelbundna hembesök och om jag va villig att ta emot familjebehandling så denna kunde arbeta tillsammans med mitt boendestöd som är en pågående insats jag har.
Jag fick tjata mig till ett hembesök och det blev inte av för 6 månader efter placeringen.
Dom har inte heller haft någon kontakt med mitt boendestöd.
Jag gjorde en hemtagningsbegäran och fick precis veta att rätten höll med soc om att låta vården fortsätta.
Dom påpekade att dom ser tydliga förändringar men att de inte varat tillräckligt länge för att anses varaktiga.
Vad menas med att "vara över tid"?
Jag fattar att det ska vara bestående under en längre period, men hur länge är det? Och vem avgör det?
Och eftersom soc inte följt min situation och inte gjort hembesök på 6 månader, hur kan dom då veta när min förändring började?
Är socialen inte skyldiga att ge tydliga svar?
Mina barn är 7 och 2, soc har aldrig pratat med barnen och frågat vad dom vill eller hur dom känner och mår. Bara en gång, en vecka efter placeringen så pratade dom med barnen och förklarade varför dom var placerade. Men dom har aldrig åkt till familjehemmet för att prata med barnen sen dess. Det är väl barnens rätt att få framföra sina åsikter? Speciellt inför övervägande och utredning om vårdens upphörande.
När jag frågar soc säger dom att dom ska börja prata med barnen, men sen händer ändå inget.
Till en början hade jag och familjemamman en väldigt bra kontakt och jag mådde jätte bra av det.
Men jag såg i utredningen vad hon hade sagt om mig och barnen. Bla att jag oftast ändrar tiden då jag ska ha samtal med barnen. Jag har noga gått igenom min samtalshistorik och vår meddelande historik och endast två ggr har jag bett om att få ringa lite senare eftersom jag inte hunnit hem än. Och det är under en period på 21 veckor.
Sen jag fick ta del av innehållet i utredningen vill familjemamman inte prata med mig mer. Och soc har till och med sagt att alla frågor jag har om barnen och så ska jag ta med dom.
På ett år har vi bara haft en uppföljning, då vi sågs allihopa. Vi skulle egentligen ha uppföljning i november förra året men soc ställde in det.
Nu ska vi ha ett i mars, men då vill soc att jag och familjemamman ska ha vars ett enskilt uppföljningsmöte..
Jag anser inte att det blir någon bra samverkan då.
Allt eta som jag skrivit har jag tagit upp med soc, det hjälper inte. Det ända dom svarar på mina frågor är: vi tar det vidare och återkommer, men dom återkommer aldrig.
Ingen på soc eller någon annan har någonsin sagt att det är något fel på min anknytning till barnen, och dom har sagt att dom vet att jag är väl införstådd med vilka behov mina barn har.
Jag har problem med att hålla reda på tider och inplanerade möten när det är mycket runtomkring så jag har missat några av barnens tider på BVC och två tider till tandläkaren.
Men jag har sökt hjälp för länge sen för att jobba på det och dom säger själv att dom ser tydliga förbättring.
Ändå går processen med barnen inte framåt.
Soc planerar och bestämmer allt med familjemamman och jag får ta del av allt i efterhand.
Det optimala för mig hade varit att samarbeta med soc och jobba hem mina barn. Men till sist kände jag att det ända jag kunde göra va att gå via rätten.
Men deras ord väger alltid tyngre.
Vad säger lagen och riktlinjerna om hur ofta soc måste prata med barnen? Har för mig att det är fyra ggr per år. (Förutom de fall då det inte är till barnens bästa)
Och vad gäller om samverkan med vårdnadshavare?
Kan jag begära att vi har gemensamma uppföljningar?
Och kan jag begära att få tydliga besked gällande vad som krävs för att barnen ska få komma hem?
Kan familjemamman ta egna beslut om barnen utan att informera mig?
Min son var hos logoped för 6 månader sen på ett första besök, logopeden sa att han inte behövde komma tillbaka utan skolan kunde tillgodose hans behov. Vid tillfället sa familjemamman till mig att hon inte känner någon oro alls för min son och hon såg inte heller att han hade behov av logoped.
Jag såg på 1177 att hon gått med honom till logoped nu nyligen, och påstått att han har svag muskulatur i tungan. Att han inte kan dricka med sugrör och att maten ibland rinner ur munnen på honom vilket inte stämmer! Jag träffar honom regelbundet så jag vet att hon hittat på detta. Och jag inte fått någon information alls om besöket hos logopeden...
Är inte familjemamman skyldig att ge mig vardaglig information om barnen?
Det blev nyligen bestämt att hon ska ge mig information om barnen samtidigt som jag har video samtal med barnen... Vilket jag tycker är fel då det tar från min tid med barnen.
Vad är det som gäller för familjehemmet? Vilka skyldigheter har dom gällande samarbete med vårdnadshavare och att ge information om barnen?

Ursäkta att jag skrev så mycket, men det är så många frågetecken.
Har försökt prata med soc.
Har skickat klagomål till chefen men inget hjälper.
Skrev till och med till ivo för några månader sen men dom tog inte heller upp det.
Jag vet inte vad jag ska ta mig till.
Jag gör vad som helst för att få tillbaka mina barn. Men soc gör det omöjligt.
Tacksam om ni vill ge mig lite klarhet.
Mvh orolig mamma

Orolig mamma
2024-02-20 17:18

Hej!

Vi förstår att situationen som du befinner dig i är väldigt svår. Det verkar som att samarbetet mellan dig, familjehemmet och socialtjänsten inte fungerar längre. Samtidigt verkar du ha gjort det man kan göra, det vill säga, du har kontaktat chefen och IVO men inte fått gehör för dina synpunkter.

Vi kan tyvärr inte gå in och svara de frågeställningar som handlar om ditt ärende men vi kan tipsa dig om att du kan hitta mycket information kring vad som gäller på Socialstyrelsens hemsida (www.socialstyrelsen.se). Där kan du ladda ner en bok som heter “Placerade barn och unga” och en om LVU där du kan hitta en del svar på dina frågor.

Du ställer relevanta frågor i din fråga till oss. Vi vill tipsa dig om att du kan skicka in dessa frågeställningar skriftligt till kommunen och begära ett möte med handläggaren tillsammans med en chef. Vi förstår att du är frustrerad kring situationen, men vi vill tipsa dig att närma dig situationen på ett konstruktivt sätt och försöka beskriva vad som blivit bra, du säger ju att man har sett att det har skett positiva förändringar och att samarbetet med familjehemmet var bra i början. Berätta för handläggaren att du behöver få svar på dina frågor för att kunna förstå vad du måste göra för att de förändringar som måste ske är tillräckliga för att du skulle få tillbaka barnen.

Vi önskar dig all lycka till och hoppas att situationen löser sig för dig och din familj!

Vänligen

Soctanterna