LOB

Tjena! Fick under helgen sitta i fyllecell. (i 3 timmar) Inga konstigheter så bara lite för mycket dricka. Har en LOB sedan innan 2021. Jag undrar om jag bör vara orolig att förlora mitt körkort? Aldrig dömd eller något liknande innan

knutenpontus
2024-02-20 01:03

Hej!

Tack för din fråga.

Om någon som har körkort på grund av opålitlighet i nykterhetshänseende inte bör ha körkort kan körkortet bli återkallat enligt körkortslagen 5 kap. 3 §. Att en person blivit omhändertagen enligt LOB anses tala starkt för misstanke om att en person är opålitlig i nykterhetshänseende och en utredning bör då inledas. När en person blivit omhändertagen enligt LOB skickas informationen till Transportstyrelsen som då tar beslut om utredning ska inledas.

Exakt var gränsen går för att körkortet ska bli indraget är svårt att säga. Enligt förarbetena till körkortslagen så bör dock körkortet dras in för den som blivit omhändertagen enligt LOB flera gånger inom loppet av några år. Om det däremot finns omständigheter i utredningen som visar på att en person inte är opålitlig i nykterhetshänseende så bör enligt praxis inte körkortet bli indraget, trots upprepade fall av omhändertagande skett. Sådana omständigheter som talar för att körkortet trots allt inte ska bli indraget är exempelvis om en person lever ett skötsamt och ordnat liv i övrigt, särskilt om det kan intygas från arbetsgivare att man skött sitt jobb eller liknande.

Vi hoppas du känner att du fått svar på din fråga.

Vänligen

Soctanterna