Små barn som är uppe sent på vardagar

Hej! Mina grannar ovanför mig har 2 barn som båda är små, den minsta kan inte vara äldre än 1 år och den äldre är nog max 5-6 år. Vi har fått ganska svårt att sova här hemma då det äldre barnet är uppe om nätterna. Det kan vara allt från 22:00-02:00, det är lite olika från dag till dag men vanligast är vid 23-00. Och när jag då säger att barnet är vaken menar jag inte att hen har sömnproblem utan det låter nästan som dom har gjort om vardagsrummet till en hinderbana, det springs och hoppas fram och tillbaka, det håller oss vakna men man känner även en oro kring barnet. Är det verkligen okej att föräldrarna låter hen vara vaken så länge, kan inte det leda till problem i förskolan att hen är trött o sover på dagarna istället? Så min fråga är då om jag bör göra en orosanmälan på grund av det.

Spring grannen
2024-02-19 23:56

Hej!

Tack för din fråga!

Vi förstår att era grannars små barn är uppe sent på nätterna och att ni är oroliga för det äldre barnets välmående utifrån att det måste vara trött på dagen när barnet är uppe så sent på kvällen. Ni undrar nu om ni bör göra en orosanmälan till socialtjänsten utifrån detta.

Vi tänker att ett första steg är att prata med grannarna om detta. Det kan finnas förutsättningar till att barnet är uppe så sent som ni inte känner till. Om det känns obekvämt att prata utifrån oro för barnet kan ni också prata kring att det görs mycket ljud sent på kvällen och att ni inte kan sova utifrån detta och se vad föräldrarna svarar på detta.

Just bara att barnet är uppe sent tänker vi inte i ett första skede behöver vara grund för att göra en orosanmälan. Det kanske är så att föräldrarna själva känner att det är ett problem och själva vill söka hjälp. Eller så förstärks er oro efter samtalet med föräldrarna och ni kan då välja att göra en orosanmälan till socialtjänsten.

Hoppas ni känner att ni fått svar på er fråga och att ni är nöjda med svaret.

Vänligen,

Soctanterna