Hur får man bort Soc efter lvu,vill inte va placerad.

Det känns som att Soc vill fortfarande ha makt även fast jag blivit av med mitt lvu o jag e fortfarande placerad.Vad göra om jag får fråga.

Sofias Sarah
2024-02-19 10:22

Hej!

Vi uppfattar att du känner att socialtjänsten bestämmer mycket i ditt liv även om du har en frivillig placering och undrar vad du kan göra.

När du är placerad enligt SoL (socialtjänstlagen) är denna placering frivillig och kräver dina vårdnadshavares samtycke och ditt samtycke om du är över 15 år. Den här placeringen är inte tvingande så som när du varit placerad enligt LVU.

Om du inte är nöjd med din placering så rekommenderar vi dig att prata med din handläggare om detta. Vi vet inte hur din situation ser ut och om det finns möjlighet att flytta tillbaka till föräldrar.

Även om du känner att socialtjänsten försöker bestämma mycket över dig är detta något du kan prata om. Det ska finnas en vårdplan som socialtjänsten har gjort för din placering där det ska framkomma vad som är målen för placeringen och vad du ska få stöd med.

Ni kanske kan gå igenom den tillsammans där även du kan komma med synpunkter på sådant som du tycker är viktigt och att detta kan vara med i vårdplanen. Detta kan skapa en känsla av att du får inflytande över ditt liv och att det inte bara är någon annan som bestämmer över dig.

Vi förstår att det kan vara en jobbig känsla när man inte känner att man har makt över sitt liv. Men vi rekommenderar dig att prata med din handläggare om denna känsla och hur socialtjänsten kan få dig att känna att du har större makt i ditt liv.

Vänligen

Soctanterna