Närstående som brister i föräldraskapet

Hej!
Jag har en nära anhörig vars barn verkar fara illa. Föräldrarna är ofta osams, har svårt att behandla varandra med respekt, det är mycket skrik och bråk. Vi vet att det förekommit otrohet, hotfulla ord, aggressivitet. Det senaste året har föräldrarna talat om skilsmässa, men de tycks aldrig komma till skott. Någon av dem flyr hemmet några nätter. Bråken har blivit mer infekterade. En av föräldrarna försökte ta sitt liv och hamnade kort inom psykiatrin. Men så blir de ”sams” och allt är som vanligt en liten tid innan allt drar igång igen.
Mitt i detta finns två barn, varav det ena med npf-diagnos. Min upplevelse är att ingen av föräldrarna någonsin brytt sig om att sätta barnens behov först, det är som att de mest är en belastning och att föräldrarna och deras drama ständigt är i fokus. Båda föräldrarna mår psykiskt dåligt, den ena har npf-diagnos. Båda föräldrarna har haft jobbiga uppväxter med våld, alkoholmissbruk osv, så de verkar sakna ramar för hur en trygg uppväxt och hemmiljö kan se ut.
Skola, polis och en annan anhörig har gjort orosanmälan. Inget särskilt händer. Familjen fortsätter harva på i samma dysfunktionella mönster.
Det ena barnet är väldigt utåtagerande, det andra så innesluten i sig själv att det är svårt att få kontakt.
Vad kan man göra? Orosanmäla mer? Titta på och vänta på att det går åt helvete på riktigt?

Maktlös
2024-02-18 14:25

Hej!

Vi förstår att familjen har en svår situation och att du känner dig maktlös när du upplever att barnen far illa och att deras behov inte tillgodoses av föräldrarna.

Det kan vara svårt att se på när barn far illa och man upplever att de inte får den omsorgen de behöver av sina föräldrar. En möjlighet man har är då att göra en orosanmälan till socialtjänsten. I ditt fall verkar det som att du vet om att orosanmälningar är gjorda och eftersom du som utomstående inte har någon insyn kan det vara så att det pågår en utredning eller insatser från socialtjänsten.

Vi vet inte hur din relation till familjen och föräldrarna ser ut men om du har möjlighet att prata med föräldrarna om hur du upplever att barnen har det i allt detta och att det finns hjälp att söka kan det vara bra. Går inte det kan vi endast rådgöra dig att göra en orosanmälan till socialtjänsten då det är den enda möjligheten du har att lyfta upp och påverka så att familjen får rätt stöd och att barnen får sina behov av stöd och omsorg tillgodosedda.

Vi hoppas att du känner att du fått svar på din fråga och att barnen ska få det bättre hemma.

Vänligen,

Social jour