Orosanmälan arbetsmarknadsförmedlingen

Hej!
Har per dagens datum fått ett samtal från socialtjänsten i XXXXX. Inkallad till möte måndag XX/X. I samtalet från socialtjänsten får jag enbart information om att anmälan är från arbetsmarknadsförvaltningen. Men inget ytterligare. Jag var sen med hyra i januari månad, hade kontakt med ABF och bekräftat att inbetalningen sker innan KFM slutdatum för avhysning. Inbetalningen för skuld sker XX/X-XX. Detta är alltså 1 månad efter skuld är betald som socialtjänsten tar kontakt. I min fråga undrar jag, är det korrekt att jag, min son samt pappa blir inkallade på möte så sent efter trots inbetalningen är gjort 1 månad tidigare? Pappa är inte och aldrig varit samarbetsvillig med mig och dessutom har jag levt under psykisk påfrestning, bestraffning och har än idag kvinnojouren till hjälp.
Enligt pappa får han info om vad ABF har anmält men socialtjänsten meddelar inte mig konkret. Är detta korrekt sätt? Jag som vårdnadshavare samt den som nu är anmäld till socialen har väl egentligen mer rätt att få vetskapen om grunden till anmälan än att bli fråntagen info och dessutom få veta att jag möjligtvis inte kan förvänta mig överlämning av vår son på måndag, där veckobytet ska ske!?
Jag har hänvisat socialtjänsten om min tidigare kontakt med ABF och att inga skulder är aktuella. Bekräftat via KFM samt hyresvärd om att inga aktuella skulder finns.
Snälla hjälp mig med att återkoppla med korrekta svar om detta ärende är korrekt hanterat. Varför tillkallas vår son på 7 år till möte i ett ärende som inte är aktuellt? Varför får pappa info om mig ang anmälan som inte jag själv blir informerad om.

Mvh mamma som kämpar med psykisk påfrestande pappa! En ständig kamp

Visligen
2024-02-15 18:15

Hej!

Vi har tagit bort en del information i din fråga, detta för att säkerställa att du förblir anonym. Du undrar om det är korrekt att socialtjänsten kallar till möte en månad efter att du betalt hyran.

Det beror på när orosanmälan kom in till socialtjänsten. Efter att orosanmälan för barn inkommit till socialtjänsten finns det reglerat i socialtjänstlagen hur snabbt socialtjänsten ska agera i. Inom 24 timmar ska en skyddsbedömning göras, och utöver det har socialtjänsten 14 dagar på sig att göra en förhandsbedömning om utredning ska inledas eller inte. Svar på din fråga är att det är att mötestiden är beroende på när orosanmälan kom till enheten barn och familj, det är alltså fullt möjligt att ha ett möte en månad efter att du betalt hyran.

Din andra fråga är varför barnets pappa får information om innehållet i anmälan före dig. Som vårdnadshavare har ni lika stor rätt till information. Samtidigt skriver du att ni inte har något bra samarbete, det han berättar för dig kanske inte är hela bilden? Oavsett kommer du att få information om innehållet i anmälan.

Du undrar även vad det är som gör att ert barn ska vara med på mötet. I orosanmälningar för barn är det vanligt att barnen är med på mötet. Hänsyn tas till barnets ålder och mognad i förhållande till det som ska pratas om.

Utifrån dina frågor verkar det som att du inte är helt klar över vad orosanmälan handlar om. Du kommer få reda på innehållet och då få svar på en del av de frågor du sitter med nu. När det gäller orosanmälan för barn är det oftast barnets situation som är oroväckande. Det är alltså inte du som är anmäld, utan det finns något i ert barns situation som skapar oro. Det kan vara något du har skapat, men behöver inte vara det.

Vi hoppas du fått en del av dina frågor besvarade.

Vänligen Soctanterna