Rätt till insyn bbic?

Hej!
En vän till mig är i en mycket svår situation. Hans ex anklagar honom för hot om våld mot henne och deras två små barn och har anmält oro om detta till socialtjänsten.

Socialtjänsten håller på med en lång utredning, troligen en sk BBIC. Under tiden utredningen pågår får min vän inte träffa sina barn. Han får ingen information om vad som händer och vet inte när han får se barnen igen.

Till saken hör att paret separerade i samband med att utredningen påbörjades. Jag är helt övertygad om att min vän är oskyldig till våld eller hot om våld, men det känns som om hans version inte blir hörd. Ingen har frågat honom om hur han har upplevt de här situationerna där exet menar att han varit hotfull. Han samarbetar och gör allt socialen vill, men ändå har det nu gått 7 veckor sedan han fick träffa barnen. Jag upplever min vän som en kärleksfull far, som tagit stort ansvar för barnen under hela deras liv. Hans barn längtar förmodligen fruktansvärt mycket efter honom eftersom det snarare är han än hans egocentriska ex som varit den trygga personen i barnens liv.

Jag undrar, vad är det som socialen håller på med? Finns det något man som anklagad man kan göra för att få information om vad som händer? Har han inte rätt att få sin version hörd i utredningen? Kan det vara så att det är ex-sambon som inte vill att han träffar barnen och har hon i så fall rätt att bestämma det? De har ju gemensam vårdnad.

Som ni förstår är min vän helt förkrossad av detta. Allt han vill är att få vara med barnen. Det känns som att han är helt rättslös i detta och jag undrar om det verkligen går rätt till när han inte blir hörd och inte får någon information alls om vad som händer med hans barn. Snart har de 4 månader som socialen har på sig att utreda löpt ut och eftersom de inte verkar ha brytt sig om att höra någon annan än barnens mor så är jag orolig att utredningen blir väldigt ensidig och missvisande. Finns det något min vän kan göra?

Orolig
2024-02-14 22:20

Hej

Det låter som din vän hamnat i en väldigt svår situation. Vad fint att du engagerar dig och stöttar hen i denna situation.

Soctanterna kan inte uttala sig i specifika ärenden utan kan endast svara generellt på de frågor som inkommer.

Grundregeln är att man som vårdnadshavare har rätt till insyn i de handlingar som finns avseende ens barn. Det vill säga att man har rätt att läsa handlingar, ta del av information som inkommit samt även bemöta denna information.

När det inkommer orosanmälningar gällande våld och hot om våld har socialtjänsten skyldighet att, utifrån den information som inkommit, göra en bedömning om barnen är i behov av skydd för att inte utsättas för/bevittna våld. I dessa fall kan inte den som är misstänkt för att utsätta barnen för våld få information om var barnen befinner sig eller få träffa dem.

Socialtjänsten bör prata med båda vårdnadshavarna för att få en så heltäckande bild som möjligt av barnens situation. Även barnen har rätt att få information och uttala sig i frågor som rör dem, utifrån ålder och mognad.

Vidare har socialtjänsten möjlighet att inhämta information från andra som känner/har kunskap om barnen och kan bidra till att ge en bild av barnens situation. Detta kan exempelvis vara BVC, sjukvård, förskola, skola etc.

Vad som gäller i din väns specifika situation har vi ingen information om och kan inte uttala oss om.

Vi råder din vän att kontakta handläggaren i barnens ärende för att få information om hur handläggningen fortlöper samt vilka bedömningar man gjort utifrån att din vän inte fått komma till tals och inte får träffa barnen.

Om din vän upplever att handläggaren inte lyssnar eller lämnar begriplig information kan din vän vända sig till handläggarens chef för att få saker förtydligade.

Hoppas att allt löser sig till det bästa för din vän och barnen.

Vänligen,

Soctanterna