Pappan vägrar samarbeta och terroriserar mig

Hejsan,
dottern är snart 4 mån och bor hos mig på heltid. Jag har ensam vårdnad. Vi har varit på samarbetssamtal angående umgänge och kommit överens där. Pappan var inte nöjd med att det blev umgänge hos mig. Dom förklarade att hon är liten och behöver lära känna honom i sin boendemiljö där hon är trygg. Han har inte följt avtalet, han dyker knappt upp och trots att det gått 4 månader sen hon föddes så vet hon inte vem han är och känner inte igen honom. Ingen anknytning finns. Vi försökte komma överens om nytt avtal men det följer han inte heller. T.ex. vill han ibland stanna längre och kan jag inte det så flyger han på mig med kränkningar om nya killen jag träffar bland annat.

Pappan byter dagar i tid och otid, dyker ofta inte upp och visar väldigt lite intresse men han säger att han vill träffa henne. Vilket jag inte har något emot. Det jag tycker är jobbigt är att jag aldrig kan planera i övrigt som jag vill då han inte dyker upp/ändrar dagar hela tiden. Jag har sagt att jag vill tillbaka till familjerätten, han ställde in uppföljningssamtalet då han inte var nöjd. Handläggarna och jag såg till dotterns bästa och de gav råd utifrån vad som är bäst för henne, vilket råkade vara i samma banor som jag tänkte. Därför tror han nu att jag övertalat handläggarna att tänka som mig och därför blev umgänget som det blev. Han kan inte sätta hennes behov i centrum, allt handlar om honom i hans värld.

Han har fått reda på att jag träffar en kille (jag och pappan var inte tillsammans när dottern föddes och har inte varit det på flera år) och han fixar inte det. När jag försöker skriva och fråga om han ska komma så kontrar han med elakheter och frågor om en massa annat istället för att prata om vår dotter. Jag tycker det är superjobbigt. Han är väldigt otrevlig och styr bort samtalet från att handla om vår dotter till att handla annat HELA TIDEN. Han svarar inte på om han tänker komma och då avslutar jag konversationen och sedan säger han att jag bannat honom från att komma.

Vad kan jag göra? Kan jag säga att han inte får komma hit för att vi inte kommer överens då han hela tiden bråkar med mig, både när han väl är här framför vår dotter och även via sms? Jag vill att de ska ha en relation men hon märker ju av att jag mår dåligt och blir stressad/ledsen själv när han är här för att jag blir stressad för att han bråkar med mig. Han har varit våldsam fysiskt mot mig (vilket jag har bevis på i form av inspelningar) och det gör inte stressen enklare att försöka trycka undan för jag är rädd för honom. Att ha umgänge hos familjerätten eller med en stödperson närvarande säger han tvärnej till. Det är ingen idé att försöka be honom att sluta eller att ändra på sig för han kommer inte göra det. Han vägrar och inget man säger kan få honom att ändra sig. När vi var på familjerätten var han väldigt otrevlig mot mig framför handläggarna. Vad kan jag göra? Detta är så psykiskt påfrestande och jag pallar inte leva såhär

Orolig
2024-02-14 18:55

Hej

Det låter som du hamnat i en svår situation gällande din dotters umgänge med sin pappa.

Soctanterna kan inte svar på frågor som gäller specifika ärenden utan kan endast svara generellt.

Om vi förstår dig rätt så har du ensam vårdnad om dottern, vilket i grunden innebär att det är du som har full beslutanderätt över dotterns liv. Detta innebär såväl en skyldighet att tillgodose dotterns behov av att ha en fungerande relation med sin pappa som en skyldighet att se till att din dotter är trygg och inte utsätts för fara. Ett avtal om hur umgänget ska se ut ska följas av båda föräldrarna och om detta inte fungerar, trots att du gör vad du kan, råder vi dig att ta en ny kontakt med familjerätten i den kommun din dotter är folkbokförd, för att få deras hjälp att hitta andra lösningar på situationen.

Det framgår inte om det finns ett domslut gällande umgänge mellan dottern och hennes pappa. Om det finns ett domslut att dottern ska ha ett reglerat umgänge med pappan är det viktigt att ni båda två försöker få det att fungera. Men om pappan inte håller sin del av avtalet och det påverkar dottern negativt, är det viktigt att det framkommer till familjerätten som kan hjälpa dig att hitta andra lösningar. Familjerätten kan även meddela Tingsrätten att pappan inte följer det avtal som gjorts utifrån vad som bedöms vara bäst för din dotter.

Hoppas att det löser sig på bästa sätt för din dotter.

Vänligen,

Soctanterna