Hög skolfrånvaro

Om ett barn har en hög frånvaro i skolan pga av en jätte ångest som gör att barnet inte klarar av att släppa föräldrarna. Ångesten har pågått i flera månader. Föräldrar har varit med i skolan i olika omgångar. Men ångesten är fortfarande väldigt mycket. Barnet klarar inte av att släppa föräldrarna. Skolan tipsar om att man kan göra en orosanmälan för att få ännu mer hjälp fortare. Föräldrarna har kontakt med ”en väg in” som då har skickat en remiss vidare till Bup där de väntar svar. Behöver skolan då göra en orosanmälan för att påskynda det, har inte ”en väg in” en tillräcklig påverkan när de skickar en remiss till bup. Behövs det ytterligare göras en anmälan ?
om skolan och föräldrarna kommer överens om att göra en anmälan för att det styrker mer att barnet behöver hjälp, behöver ex en psykolog, kbt osv
Hur går processen till då? Innebär det att barnet får tid fortare till en psykolog bara för att det går via socialstyrelsen ? Barnet har inte varit hemma mer än tre veckor i streck. Är i skolan varje vecka men antal dagar kan variera.

Frånvaro skola
2024-02-13 19:27

Hej!

Det låter som barnet och föräldrarna har en jobbig situation utifrån barnets mående.

Du beskriver att barnet har ångest och inte klarar av att släppa sina föräldrar. Du skriver vidare att barnet har kontakt med BUP “en väg in” som skickat remiss till BUP för vidare behandling. Vi bedömer att ett barn med ångestproblematik i första hand behöver stöd från BUP som är experter på detta område. En orosanmälan till socialtjänsten påskyndar inte barnets kontakt med BUP. Socialtjänsten har ingen möjlighet att påverka BUPs handläggningstid eller behandling.

Om skolan och föräldrarna däremot bedömer att familjen även är i behov av stöd från socialtjänsten utifrån problem i föräldraskapet kan föräldrarna ansöka om stöd hos socialtjänsten. Skolan också göra en orosanmälan om man bedömer att barnet riskerar att fara illa pga problem i familjen.

Hoppas att du fått svar på din fråga.

Vänligen,

Soctanterna