Hur förklara varför ett barn inte ska sova över hos sin pappa

Hej
Ett av mina barnbarn, en 6 åring ska inte/ bör inte sova över hos sin pappa under socialutredningen.
Socialutredningen har föregåtts av en anmälan från barnets mamma i samband med att pappan under sin vecka druckit sig berusad och blivit hämtad av polis när barnet låg och sov.
Sedan ingripandet är umgänget med pappan bara dagtid, men självklart vill den lilla älsklingen sova över hos pappa. Pappa är förövrigt en bra pappa men mamma är naturligtvis orolig att det ska hända igen.
Så till frågan, hur förklarar man för en 6 åring varför hen inte kan sova över hos pappa. Hen börjar tycka att det är mammas fel

Undrande mormor
2024-02-13 08:17

Hej!

Din fråga handlar om hur ditt barnbarn på 6 år ska få förklaring på att det inte är övernattningar hos pappa på grund av pappas alkoholdrickande. Barnet har börjat reagera på att det inte är som vanligt och vill få besked. Det är en rimlig utgångspunkt, barn är oftast känsliga för förändringar och behöver förstå det som sker.

Vårt råd är att säga som det är, utan att skambelägga pappa. Barn generellt klarar bra av att få vetskap om det som sker i familjen. Det som är svårt för barn är när de vuxna talar illa om varandra, eller ljuger för barnet. Om det är möjligt, fråga pappa hur han vill att det ska berättas för barnet. Bra om barnet har möjlighet att ställa frågor till sin pappa om vad som händer. Kanske kan mamma och pappa berätta tillsammans?

Det finns även material såsom böcker och annat som är anpassade för att hjälpa barn att förstå. Ni kan söka på biblioteket, eller fråga skolsköterska/kurator på skolan.

Vi hoppas du fått svar på din fråga.

Vänligen,
Soctanterna