Regler gällande bistånd för föredetta sambos.

Hejsan, min fråga gäller ett föredetta samboförhållande efter uppbrått var vi fortfarande bor tillsammans, samt hur min framtida ekonomi kommer att se ut.

Fråga Ett : Det är så att jag och min föredetta partner har brutit upp, och i väntan på att jag ska hitta samt kunna flytta in i en egen bostad så låter hen mig bo kvar i samma lägenhet.
Detta är främst för att jag ska slippa behöva bo på ett vandrarhem eller dylikt i väntan på en egen bostad.
Räknas vi fortfarande som Sambo och måste dela ekonomi fortfarande?

Fråga två : Hen som står på lägenheten har aktivitetsersättning via försäkringskassan samt har en sysselsättning.
Hen fick nyligen en lite större summa pengar för deltagande i sagd sysselsättning vilket resulterar i att hens inkomst blev högre än normalt.
Hens sysselsättning säger att dessa pengar inte ska räknas in under ansökan men jag tror tvärt om, att det kommer innebära min ansökan inte kommer godkännas på flera månader då hens inkomst är ca 1500 kronor under riksnormen för ett sambopar, vilket har resulterat i att mina ansökningar hittils har givit dessa ca 1500 kronorna var månad.
Kommer jag få gå utan en egen inkomst av denna anledningen då jag får bo kvar hos hen i väntan på eget?

Imploderande Stjärna
2024-01-31 18:08

Hej!

Tack för dina frågor.

Du frågar om ni måste försörja varandra så länge ni bor ihop samt om din sambos inkomst räknas när du ansöker om ekonomiskt bistånd.

Soctanterna kan inte svara vad som gäller i ditt specifika ärende utan endast vad som gäller generellt. Sambor har inte någon legal skyldighet att försörja varandra dock likställs de med gifta och registrerade partners vid prövning av rätten till ekonomiskt bistånd. Detta innebär att sambor har ett ömsesidigt ansvar för gemensamma kostnader i hushållet och bådas tillgångar och inkomster räknas in vid prövningen av ekonomiskt bistånd.

För att få veta vad som gäller dig råder vi dig att prata med din socialsekreterare. Du har rätt att göra en ansökan och få ett beslut.

Vänligen

Soctanterna