Fråga utan rubrik

Mitt brorsbarn, man 30 år bor hemma . Har 1 rum av en trerumslägenhet där modern också bor . Modern pensionär med låg pension . Hyran är 9300 kr
Brorsbarn har inte haft inkomst under alla år . Haft svårt att arbeta. Hade en arbetsprövning men ledde inte till ett jobb .
Nu har han gått en kurs inom bygg montering . Byggbranchen är dålig och han måste vara praktikant . A- kassan ger 5000 kr i månaden nu och det är första inkomsten under hans liv . Han söker arbete men 30 år utan erfarenhet av något fast jobb är ingen merit .
Jag tänker att han har rätt till socialbidrag
Som alla andra . Han har aldrig fått det . Fick pyttelite aktivitetsstöd under en period . Han hade kontakt med socialtjänst för hjälp att göra saker utanför hemmet och annat han har haft svårt med . Hur mycket bör en vuxen få i bidrag för att kunna existera . Mamman klarar inte försörja honom med låg pension trots han aldrig kräver något .
Jag som jobbar inom BUP tycker att det är konstigt när han fick annan hjälp från socialtjänsten inte fått det han bör ha rätt till . Måste han alltid bo hemma ?? Jag vill hjälpa till . Hur gör vi ?

Faster
2024-01-25 22:25

Hej!

Vad fint att du engagerar dig i dina släktingars situation.

Vad som gäller i ditt brorsbarns specifika situation kan vi inte uttala oss om. Generellt sett kan man dock säga att alla har rätt att ansöka om bistånd hos socialtjänsten och få sin sak prövad.

En vuxen person kan ingå i en hushållsgemenskap med en eller flera andra vuxna personer, utan att räknas som sammanboende. Denne person är ett eget ärende. För att räkna ut riksnormen för honom eller henne lägger man ihop personens del av de gemensamma hushållskostnaderna med personliga kostnader för ensamstående.

Du kan läsa mer om försörjningsstöd på Socialstyrelsens hemsida:

https://www.socialstyrelsen.se/kunskapsstod-och-regler/omraden/ekonomis…

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Vänligen

Soctanterna