Socialtjänsten har gjort felaktiga avdrag på omkostnadsersättning till familjehem under lång tid.

Hej
I ett familjehem finns en ensamkommande ungdom. Socialtjänsten har gjort avdrag på omkostnadsersättningen för barnbidrag med 1200 kr/månad under lång tid. Som asylsökande har hen inte rätt till barnbidrag vilket socialtjänsten borde ha kunskap om. När felaktigheten konstateras efter påtryckningar från hemmet och god man vägrar kommunen att betala ut beloppet som då har vuxit till ca 17 000 kr. Istället konstrueras en märklig utbetalningsplan. Kan kommunen vägra betala ut när de själva har gjort fel?

God man
2024-01-24 09:56

Hej!

Soctanterna kan inte kommentera enskilda ärenden men vi försöker klargöra lite om vad hur omkostnadsersättning och annan ersättning till familjehem ser ut.

Ersättning till familjehem består i regel av två delar, en arvodesdel samt en omkostnadsdel.

Arvodesdelen är en skattepliktig ersättning som är en ersättning / arvode för det arbete som det innebär att vara familjehemsförälder.

Omkostnadsersättningen är som det låter en ersättning för de faktiska omkostnader som familjehemmet har för det placerade barnet. Ersättningen utgörs i regel av en åldersbaserad schablon, grundkostnad, och en tilläggskostnad som beräknas efter det placerade barnets eventuella specifika behov. Omkostnadsersättningen är kopplad till kostnadsutvecklingen i Sverige genom koppling till prisbasbeloppet och dess utveckling. Ersättningen har också beaktats mot konsumentverkets beräkningar av löpande kostnader för barn i ett hushåll. Omkostnadsersättningen är en ersättning för den faktiska omkostnaden varje månad för det placerade barnet.

Hoppas att det löser sig.

Vänligen

Soctanterna