Tre barn men bara två placerades

Två av mina tre barn är placerade enligt lvu 2.
Dom är 2 och 7 år gamla.
Soc påstår att mitt hem är en sanitär olägenhet och en osäker miljö för barnen att vistas i.
Dom påstår även att jag inte tillgodosett barnens rätt till hälsa och sjukvård eller haft fungerade rutiner för barnen gällande hygien, mat och sovtider.
Jag blev ensamstående när jag var höggravid och det var en stor omställning att helt plötsligt bli ensam med hus och barn, hade alla tre barn på heltid.
Mitt hem kunde i perioder vara stökigt, men aldrig någon sanitär olägenhet som socialen beskriver det.
Jag missade några tider till bvc, oftast rinde jag och avboka men det hände att jag ibland glömde att ringa.
Min mellersta son gick hos specialist tandvården och där missade jag två besök. Den ena gången va vi på väg dit, min mamma körde oss men sonen blev sjuk ocv kräktes i bilen så vi fick vända hem igen.
Den andra gången var alla tåg som går från oss inställda i 5 dygn. Detta upptäckte jag inte för än vi kom till stationen.
Jag själv tycker inte det är att missunna barnens rätt till hälsa och sjukvård..
Under Utredningen besökte soc aldrig mitt hem, dom hade inte varit hemma hos mig på över ett år, ändå trodde dom sig veta hur där såg ut.
Dom träffade inte heller mina barn alls under Utredningen.
Innan Utredningen som ledde till lvu't har socialen gjort flertalet utredningar på mina barn. Den senaste avslutades bara två månader innan de öppnade den som ledde till lvu.
Jag en dålig advokat i rätten, träffade henne personligen för första gången när vi var på förhandling I förvaltningsrätten. Hon var väldigt dåligt insatt i ärendet. Och svår att få tag på. Försökte byta men fick knte godkänt det.
Det hela slutade iallafall med att mina två minsta barn omhändertogs utifrån påståendena jag förklarat.
Min äldsta son på 14 år bor fortfarande kvar hos mig, han har inte samma pappa som de små.
Efter barnens flytt inledde soc även en utredning på honom.
Dom kontaktade hans skola och kom hem till oss. Dom pratade enskilt med min son en gång.
Sen avslutades Utredningen utan insats då som inte längre kände någon oro för honom.
Han är också minderårig...
Och eftersom soc påstår att jag missunnat mina barn rätt till hälsa och sjukvård, borde dom då inte kollat upp hur det ser ut för min son? Om han kommer iväg till tandläkaren mm..
Och eftersom soc kom hem till oss i denna utredningen och såg att mitt hem inte alls var en sanitär olägenhet borde dom inte tänka om gällande dom små?
Vill tillägga att utifrån min adhd har jag boendestöd som kommer hem till mig 2 ggr i veckan och hon har aldrig gjort någon orosanmälan om att mitt hem är smutsigt eller något annat.
Måste det inte tydligt framgå I socialtjänstens utredning när i tid det dom påstår har hänt?
Det verkar som att det räcker med att socialen antar och påstår, sen är det upp till mig att motbevisa detta...
Om det nu varit så illa som soc påstår, hur är det då okej att min äldsta son bor kvar?

Emma
2024-01-23 18:10

Hej!

Du beskriver en tuff och jobbig situation och med många frågor i hur socialtjänsten har agerat.

Du är vidare missnöjd med ditt juridiska ombud och hur ombudet har misskött sitt uppdrag.

Soctanter kan inte kommentera enskilda utredningar eller beslut. Det är alltid tråkigt när människor känner sig felbehandlade från socialtjänsten. Är du inte nöjd med den utredning som ligger till grund för rättens beslut kan du anmäla socialtjänsten till IVO (inspektionen för vård och omsorg) för att få en granskning av hur ärendet har handlagts och om några felaktigheter finns i handläggningen. Beslutet om vård enligt LVU (lagen om vård av unga) är något som förvaltningsrätten fattar utifrån den skriftliga och muntliga bevisning som föreligger i det aktuella målet. Beslutet i förvaltningsrätten kan, om man inte är nöjd med det överklagas till högre instans vilket är kammarrätten.

Om du inte är nöjd med ditt juridiska ombud och ombudet är advokat kan du vända dig till advokatsamfundet med dina klagomål. Om ditt ombud är biträdande jurist knuten till en advokatbyrå kan du vända dig till advokatsamfundets konsumenttvistnämnd. Om ditt ombud är fristående jurist kan du vända dig till ARN (allmänna reklamationsnämnden).

Vänligen

Soctanterna