Alvarlig sjuk kvinna skickas hem utan vårdplanering

Vad ska min väninna göra o vem kan hon kontakta?

Jag har en väninna vars syster nyss legat inlagd. Systern har cancer och är i livets slutskede. Hon hade över 300 i sänka igår. Fick pencillin och idag skickades hon hem till sin lägenhet på andra våningen. Hon kan knappt gå. Vad ska min väninna göra?
2024-01-23 17:18

Hej!

Du beskriver en mycket svår situation. Hälso och sjukvård är inte frågor som soctanter är så insatta i men vi ska ändå försöka svara utifrån vår kunskap.

När en person befinner sig i livets slutskede bör personen ha rätt till palliativ vård. Palliativ vård kan vara både allmän och specialiserad. Det framgår inte i din fråga om personen har några insatser i form av hemtjänst, hemsjukvård eller liknande. Om personen inte har det och är så sjuk så bör sådana insatser komma till stånd. Vi tycker att personen ska kontakta både sin distriktsläkarmottagning och sin kommun, socialtjänsten, och ansöka om / begära de stödinsatser personen är i behov utifrån sin svåra sjukdom. Det bör också komma till stånd en vårdplanering för att se över regionens respektive kommunens ansvar för att få till stånd en så god vård som möjligt. Om du följer nedanstående länk kan du få mer information om den beskrivna situationen.

https://www.vardhandboken.se/vard-och-behandling/dodsfall-och-vard-i-li…

Vänligen

Soctanterna.