tvingad till maria ungdom

Hej, jag undrar, kan man bli tvingad att gå till maria ungdom om man är 17 år och missbrukar i princip allt från cannabis till fentanyl och alkohol. Samt prostituerar sig för att ha råd med drogerna. Knarkar på skoltid i skolans lokaler och har en massa vänner som gör det samma. Redan kontakt med socialtjänsten, maria ungdom, BUP, skolans rektor & elevhälsa och alla är allvarligt oroliga. Kan man bli tvingad att då gå till maria ungdom om man vägrar? Och vad händer om man vägrar?

.
2024-01-22 17:26

Hej!

Du frågar om någon kan bli tvingad av socialtjänsten att gå till Maria Malmö.

Vi uppfattar av din fråga att det i nuläget inte finns något beslut om att ungdomen är omhändertagen enligt Lagen om vård av unga (LVU). Om ungdomen inte är det så kan socialtjänsten inte tvinga ungdomen att gå till Maria ungdom på samtal.

Om det finns en allvarlig risk för den unges hälsa kan socialtjänsten ansöka om LVU hos förvaltningsrätten och om förvaltningsrätten beslutar om vård enligt LVU kan en behandling hos Maria ungdom bli tvingande.

Det bästa brukar bli om socialtjänsten, vårdnadshavarna, den unge och andra viktiga aktörer så som skola och BUP tillsammans hittar en gemensam lösning som blir bra för ungdomen.

Vi hoppas att du har fått svar på din fråga.

Vänligen

Soctanterna