Kommunens ansvar när familjen flyttar

Hej,

Familjen flyttade i slutet av december till ny kommun. Det fanns då en pågående utredning som avslutades för en knappt en vecka sen. Det har nu inkommit ny oro till kommunen dit de flyttat. Jag vill minnas att jag läst att den gamla kommunen har ansvar i 30 dagar efter att flytt genomförts. Jag kan inte hitta denna information någonstans.

Svalan
2024-01-22 14:34

Hej

Du har frågor gällande vilken kommun som har ansvar att handlägga en inkommen orosanmälan då familjen nyligen flyttat.

Grundregeln är att det är bosättningskommunen som har ansvar för att handlägga ärenden som inkommer till socialtjänsten. Bosättningskommunen är i de flesta fall den kommun där familjen/personen är folkbokförd. Detta borde innebära att det åligger den nya kommunen att handlägga inkommen orosanmälan.

Om tidigare kommun har pågående utredning eller insats då familjen flyttar, är det den tidigare kommunen som ansvarar för att fullfölja inledd utredning/insats. Om det är långtgående insatser finns det möjlighet att diskutera om insatsen kan överflyttas till den nya kommunen, vilket sker i samråd mellan de aktuella kommunerna.

Av vad vi kan utläsa av din fråga så har tidigare kommun fullföljt och avslutat den utredning som var pågående när familjen flyttade. Som vi ser det är bör den nya bosättningskommunen handlägga inkommen orosanmälan.

Den 30-dagarsregel du hänvisar till är inget vi känner till.

Hoppas att detta gav lite vägledning.

Vänligen,

Soctanterna