Sociala medier LVU

Ett barnet i 5 års ålder är planerad enligt LVU.

Mamman har ensam vårdnad.

Hur ser lagstiftningen ur här gällande att publicera bilder och filmer på sociala medier? Vem bestämmer om det är tillåtet eller inte?

Var har den andra föräldern för bestämmande rätt? Pappan har ej vårdnaden utan enbart umgänge då och då.

Vem bestämmer om vad som postas på sociala medier? Vårdnadshavaren? Socialförvaltningen? Eller föräldrarna? Är det den med vårdnaden eller den utan vårdnad som bestämmer?

Finns det något stöd i lag eller föreskrifter i denna fråga?

Undrar
2024-01-22 00:13

Hej!

Tack för en intressant fråga.

Din fråga handlar om behandling av personuppgifter som regleras i Europeiska unionens dataskyddsförordning (GDPR). Ett av syftena med dataskyddsförordningen är att skydda enskildas grundläggande rättigheter och friheter, särskilt deras rätt till skydd av personuppgifter. Personuppgifter om barn anses särskilt skyddsvärda i dataskyddsförordningen eftersom barn kan ha svårare att förutse riskerna med att lämna ifrån sig uppgifter och att förstå vilken rätt till skydd för sina uppgifter som de har.

Du skriver att det handlar om att publicera bilder på sociala medier. Det framgår inte om det exempelvis är en stängd grupp med ett fåtal följare eller en öppen grupp med många följare.

Om barnet är under 13 år ska samtycke inhämtas från vårdnadshavaren innan någon publicering görs. Om barnet är omhändertaget enligt LVU kan det finnas särskilda skäl som gör att barnet kan/inte kan vara med på bilder som publiceras i sociala medier, exempelvis vid hemlighållande av vistelseort eller andra skyddsåtgärder. För att få klarhet i vad som gäller det specifika barnet kan vårdnadshavaren prata med barnets socialsekreterare.

Vi råder dig att läsa mer om GDPR på Integritetsskyddsmyndigheten: Dataskydd för verksamheter | IMY

Vänligen

Soctanterna