Frågor om socialtjänsten, utredning, lvu

Jag undrar om jag har rätt att ställa frågor till den handläggare som gjort en utredningen när utredningen är avslutad??

Har gjort en hemtagningsbegäran då mina barn är placerade enligt lvu, barnhandläggaren som var ansvarig i ärendet gjorde då en utredning.
Men direkt efter utredningen gick hon ur ärendet.
Dom påstod att hon hade en personlig koppling till min advokat, (men min advokat har ingen aning om vem handläggaren är)
Så jag tror hon gick ur av en annan anledning.
För när jag skrev till henne och bad om ett samtal utifrån att jag har frågor om utredningen blev jag istället kontaktad av en annan handläggare, denne ville då svara på mina frågor.
Men jag vill prata med hon som gjort utredningen då det är hennes bedömningar och iakttagelser som utredningen baserats på.
Handläggaren som ringde sa att hon som var ansvarig för utredningen inte kommer att kontakta mig för hon är ute ur ärendet.

Vid tidigare utredningar så har jag alltid gets möjlighet att ställa frågor och yttra mig om sakfel till ansvarig handläggare.

Har kontaktat hennes chef men utan svar.

Undrar om detta är okej? Har jag inte rätt att få svar på mina frågor?
Denna utredningen ligger ju till grund för deras beslut att avslå min begäran om hemtagning.

Jag uppfattar detta som ett taktiskt drag från socialtjänstens sida, snart är det förhandling förvaltningsrätten! Då kommer den nya handläggaren sitta där och skylla på att hon är ny i ärendet och säga att det är en annan handläggare som gjort bedömningarna och hon kan inte svara för hur den förra handläggaren kommit fram till dessa bedömningar.

Socialtjänsten har alltid tidigare varit tydliga och till och med dubbelkolla om det är något jag vill säga eller fråga om utredningen.

Vad är det som gäller egentligen?

MVH

E
2024-01-18 12:35

Hej!

Det låter som att er före detta handläggare har lämnat ärendet på grund av jäv då hon känner ert ombud. Handläggaren ska då inte längre ta del av uppgifter och handlingar i ert ärende.

Om du är part i ärendet ska du få ta del av material som är av betydelse samt få möjlighet att yttra dig innan en myndighet fattar ett beslut. Vi uppfattar att socialtjänsten ger dig den möjligheten genom kontakt med den nya ansvariga handläggaren.

Eftersom du har gjort en hemtagningsbegäran så ska utredningen fokusera på frågan om de omständigheter som låg till grund för vården fortfarande består. Tyngdpunkten i utredningen måste ligga på de aktuella förhållandena. Gällande frågan om vård enligt LVU ska upphöra så är det socialnämnden som fattar beslut om detta och inte enskilda handläggare. Om socialnämndens beslut går emot dig har du möjlighet att överklaga det till förvaltningsrätten.

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor.

Vänligen

Soctanterna