Fundersam på vad jag egentligen är och funderingar angående hyra.

Hej!

Nu är det så att jag är 36, snart 37, år gammal och har pga. diskbråck samt att jag börjat utvecklat konstiga psykoser i tid och otid så jag måste bo hos min mor så hon kan ha uppsikt över mig, vi vet dock fortfarande inte vad det beror på utan utredning pågar.

Därför måste jag söka ekonomiskt bistånd då jag inte har någon SGI.
Men vad jag då undrar är, vad är jag egentligen? Inneboende eller något annat?

Det andra jag undrar över är hur mycket skälig hyra är för mig eftersom det är stor skillnad på inneboende och vuxet barn som bor hemma.

Vi bor i en villa på närmare 100kvm och jag har tillgång till hela huset, uppvärmning är pellets vilket jag räknat ut kostar ca 1440:- för min tredjedel, kommunala avgifter är ca 1100:-, medier ca 1600:- hemutrustning och slitage ca 1100:-, husförsäkringen kostar ca 600:- och förbrukningsvaror närmare 200:-, allt per månad sålklart, sen tillkommer säkert massor av saker jag inte tänkt på.

Så med tanke på det, vad vore en skälig hyra och räknas jag som inneboende?

Skulle verkligen behöva veta det så jag har det i min ryggsäck sedan om soc börjar att bråka och som du kanske förstått redan så är jag sjukskriven och pluggade på universitet till civilingenjör när jag blev sjukskriven för ett illasittande diskbråck och har fortfarande extrema problem med det samt mina psykiska problem som kommit på senare tid.

När jag gjort beräkningar enligt diverse modeller så hamnar jag mellan 4000-7500:- så är otroligt svårt för mig att beräkna detta själv.

En tanke till, vad är skäligt att Soc betalar mig i ekonomiskt bistånd allt som allt, hyra inkluderat?

Tack på förhand,
MVH

Fundersam inneboende?
2024-01-17 00:49

Hej!

Vad vi förstår på din fråga så undrar du hur mycket du kan få i ekonomiskt bistånd. Vi kan inte gå in i enskilda ärenden utan kan bara svara generellt.

Utifrån det du skriver så bör du räknas som en inneboende då du är vuxen som bott själv men har behövt flytta tillbaka till din mamma. Generellt sett kan man säga att de kostnader som du eventuellt kan vara berättigad till, är de kostnader som är fördyrande kostnader för din mamma utifrån att du flyttat dit. Exempelvis el kan vara en sådan kostnad som ökar genom att du flyttat hem till din mamma. Olika kommuner kan ha olika summor för vad de anser är godtagbar hyra för inneboende.

Du kan läsa mer om ekonomiskt bistånd och även göra en provberäkning på https://www.socialstyrelsen.se/kunskapsstod-och-regler/omraden/ekonomis…

Gällande vilken summa som just du kan vara berättigad till är inget vi kan uttala oss om utan det vi råder dig är att prata med socialtjänsten där du bor.

Vi hoppas situationen löser sig till det bästa för dig!

Vänligen

Soctanterna