Barn som studerar på annan ort och försörjningsstöd

Hejsan.
Min son har kommit in på en idrottsutbildning på en annan ort som är 60 mil hemifrån. Dvs han kommer behöva bo på annan ort. Detta är en gymnasieutbildning och han är alltså under 18 år. Detta kommer innebära att han har boendekostnader på 4000 kr, minus ca 1900 kr i bidrag från csn för boendet, dvs jag kommer att få betala ytterligare 1050 kr i boendekostnader (2100 delat på två då jag och hans pappa är separerade). Vi bor redan i en tvåa och därmed kan vi inte bo mindre (jag och min andra son) så flytt till nått mindre är inte aktuellt för att minska min egen boendekostnad. Hur räknas försörjningsstödet ut i ett sånt här fall. Hans boende. Hans kläder, mobil mat osv. står ju jag och pappan fortfarande för. Kommer de dra av för hans boende när de beräknar försörjningsstödet?

L
2024-01-15 09:09

Hej!

Vad vi förstår på din fråga att det gäller det hur socialtjänsten kommer beräkna försörjningsstödet för dig om din minderåriga son studerar på annan ort.

Vi kan bara svara generellt på frågor och inte gå in i enskilda ärenden. Vi kan inte svara på hur försörjningsstödet kommer räknas ut i det fall som du beskriver. Det vi råder dig att göra är att prata med din handläggare och förklara situationen om varför din son behöver gå just den utbildningen på annan ort. Det du med stor sannolikhet kommer behöva göra är att inkomma med dokument som styrker varför du eventuellt får merkostnader för att din son ska studera på en annan ort.

Om du inte är nöjd med de beslut som socialtjänsten fattar har du rätt att överklaga till Förvaltningsrätten som prövar om socialtjänstens beslut är korrekt.

Vänligen

Soctanterna