Efter behandlingshem

Hej, jag har en kompis som precis avslutat en period på ett behandlingshem. Han är väldigt motiverad att hålla sig nykter nu. Problemet är att han inte längre har någon bostad för socialen ville inte hjälpa honom. Så nu har han hyresskulder, ingen bostad eller pengar till mat. Han fick 1300 när han kom ut, "missbruks norm"??
En behandlingsplats kostar 90000 i månaden per person. Är det här väl investerade pengar undrar jag, när det inte finns något stöd eller hjälp när personen kommer ut. Nu får han bo hos mig så länge för att inte hamna snett igen. Kommunen ska fixa en träningslägenhet så småningom, där det bara bormissbrukare eller före detta. Jag förstår inte logiken i det här.
Mvh Margaretha

M
2024-01-13 17:24

Hej!

Så bra att din vän är motiverad till nykterhet, men tråkigt att du känner att han inte får det stöd och hjälp som han behöver. Vi kan tyvärr inte kommentera enskilda ärenden utan vi svarar generellt på frågorna. Personer som fullföljt en behandling genom socialtjänsten blir generellt erbjudna stöd även efter fullföljd behandling. Socialstyrelsen har utformat nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende.

I riktlinjerna gällande hemlöshet för personer med missbruk ingår tre olika modeller för boendeinsatser: boendetrappa, vårdkedja och bostad först. Olika kommuner använder sig av olika modeller, men vanligast är att kommuner har en boendetrappa där man kvalificerar sig för en egen bostad genom att följa ett visst antal steg för att träna sig i att i slutändan klara av ett eget boende. Socialstyrelsens rekommendationer är att socialtjänsten bör erbjuda boendeinsatser i form av vårdkedja eller bostad först till personer med missbruk eller beroende av alkohol och narkotika och som är hemlösa. Du kan läsa mer om rekommendationerna på:

https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikel…

Vi hoppas att din vän får det stöd han behöver för att fortsätta leva ett liv utan missbruk!

Vänligen

Soctanterna