Måste barn ha eget rum

Hej!
Jag har två barn som bor i familjehem, dom blev placerade enligt lvu.
Barnen är 7 och 3 men bara 7 åringen har fått eget rum, inte 3 åringen.
Han sover i egen säng i familjemammans rum och har sina leksaker i en korg i ett hörn i vardagsrummet.
Familjen har ett biologiskt barn som är 13 år, detta barn har också ett eget rum.
I huset där dom bor finns inga fler rum, så skulle barnen bo där en längre tid kommer min 3 åring fortsatt vara utan ett eget rum. Rummen är dessutom också helt för små för att dom ska kunna dela.
Är detta okej?
Bör inte alla placerade barn få möjlighet att ha ett eget rum?
Några vänner till mig skulle bli familjehem och dom fick höra att barnen dom ska ta emot måste få ha ett eget rum!
Hur ligger det till med det egentligen?
Tacksam för svar.

mamma
2023-12-29 12:53

Hej!

När vi rekryterar familjehem är det oftast en förutsättning att de kan erbjuda barnet ett eget rum. Det är ju en självklarhet för många, att kunna ge sina barn ett eget rum, både för att få en möjlighet att dra sig undan och för att kunna få känna att man ha något eget. Det är dock inte alltid möjligt för föräldrar och familjehem att erbjuda sina barn ett eget rum. Det kan bero på många olika saker; att man har många barn, att man vill bo i ett särskilt område, att man är ensamstående och inte råd med större bostad etc.

Ibland väljer man att placera barn i ett familjehem som inte kan erbjuda barnen ett eget rum. Då kan det vara för att man bor hos någon i nätverket som inte hade planerat att ta emot barn men som vill göra det för att man har en relation till barnet. Det kan också vara i de fall placeringen är akut och man har behövt ta hänsyn till andra faktorer som man anser väger tyngre; t.ex. att barnet ska kunna gå kvar i sin skola. Det kan också röra sig om att man inte vill dela på syskon.

Som du ser är det mycket vi tar hänsyn till när vi bedömer om ett barn kan placeras i en annan familj. Ibland innebär det att vi i familjehemsvården ger avkall på att varje barn ska ha ett eget rum. Hoppas att dina barn trivs i familjehemmet trots att de inte har varsitt rum.

Mvh

Soctanterna