Får min brorson bo hos mig om jag gör orosanmälan

Hej, min bror har under lång tid negligerat sin 5-åriga son och barnets mamma blev ifråntagen vårdnaden för några år sen pga bla. droger och vanvård.
Min brorson spenderar nu sin femte jul tillsammans med mig (han är uppvuxen med mig och sin farmor pga tidigare nämnda anledningar) och det har nu kommit fram ännu mer saker som gör mig orolig.
Jag har nu flyttat många timmar bort och tanken var att vi ska försöka se till så att han kan flytta med mig hit då det finns många tecken och bevis på att han inte får den omvårdnaden han har rätt till.
Inatt vid läggningen berättade han att hans pappa brukar låsa in honom på nätterna för att få mer sovmorgon och slippa bli störd på nätterna vilket uppenbarligen är olagligt.
Jag kommer självklart att göra en orosanmälan men jag undrar vad jag har för rättigheter efter att jag gjort den? Har jag rätten att ha kvar honom här, eller FÅR jag ens lämna tillbaka honom till sin pappa med tanke på vad barnet har berättat?
Gör jag mig skyldig till någon form av brott om jag lämnar ifrån mig honom till någon som jag VET vanvårdar honom, låser in honom, skriker på honom och på andra sätt inte behandlar honom bra?
Min brorson har många gånger berättat att han hellre vill bo här, men kommer han behöva placeras någon annanstans medan utredning görs eller får han stanna här hos mig?
Vad gäller om jag vill få ta över vårdnaden för honom i en sån här situation?
Har så mycket frågor och blir väldigt tacksam för svar!

Mycket orolig faster
2023-12-25 23:38

Hej!

När man hyser oro för att ett barn far illa bör man kontakt socialtjänsten och göra en orosanmälan. Utifrån denna kommer socialtjänsten att utreda och bedöma barnets behov.
Det kan bli så att man bedömer att barnet inte kan bo med sina föräldrar och då letar man efter ett hem där barnet kan vara under trygga former. Det är ju en fördel om barnet kan vara hos någon hen redan känner och är trygg med. Som faster har du inga juridiska rättigheter vad gäller vårdnaden om din brorson.
Du har inte heller något juridiskt ansvar för honom. De som kan bestämma över ett barn är vårdnadshavarna och i de fall det bedöms att de inte kan det, socialtjänsten efter ansökan och beslut om tvångsinsatser i rätten.
Både utifrån vad din brorson berättar, oron över att han far illa och alla de frågor du har om hans framtid bör du genast kontakta socialtjänsten i den kommun han är skriven.

Mvh

Soctanter