Prostitution/missbruk

Hej! Jag har en dotter som fyller 17 år nu i mars. Hon har ett aktivt missbruk sen i våras (snart ett år sedan) på olika bensodiazepiner, ecstasy, amfetaminer, cannabis samt olika opioider.

Dottern går regelbundet till BUP och dom fick reda på hennes missbruk i juni och då gjordes det orosanmälningar vilket gjorde att vi kom i kontakt med Socialtjänsten.

Jag och dotterns pappa har alltid haft noga koll på hennes ekonomi sedan vi fick reda på missbruket. Vi har hand om alla hennes pengar och ger henne inga summor utan alla hennes köp går via oss. Dock så fortsätter missbruket trots allt och vi har undrat länge hur dottern kan fortsätta knarka när hon inte har några pengar.

Men nu häromveckan fick Socialtjänsten in information om att dottern har fått flera swishar av en och samma man. Det rör sig om 10-20 swishar mellan 100-200 kr av en 30 årig man i en helt annan stad ca 5 timmar bort. Socialtjänsten och vi föräldrar misstänker prostitution för att köpa knark för pengarna men dottern vägrar erkänna något.

Det har tidigare varit tal om HVB hem för dottern pga hennes missbruk men Soc ska testa 2 olika öppenvårdsinsatser först. Men min fråga är nu, vad gör Socialtjänsten när dom får in information om att en minderårig prostituerar sig för att köpa knark? Får Socialtjänsten mer motiv till att placera dottern på HVB hem nu när denna information kommit fram?

Mvh en undrande mamma tacksam för svar!

Mamma
2023-12-22 23:37

Hej!

Vi förstår att du är orolig för din dotters situation.

Du undrar vad som händer ifall socialtjänsten får in information om misstanke att en minderårig blir utsatt för prostitution för att kunna betala för narkotika. Socialtjänsten bör i sådant fall inleda en utredning på barnet, vilket kan leda till eventuella insatser för att säkerställa barnets behov av trygghet.

Du undrar även ifall information om misstanke för att din dotter blir utsatt för prostitution för att kunna betala för narkotika kommer styrka beslutet för din dotters eventuella placering på HVB-hem. Vi på Soctanterna har ej möjlighet att fördjupa oss i enskilda ärenden och kan därför inte svara på om den informationen kommer att styrka beslutet. Om socialtjänsten får information att det finns misstankar om att din dotter blir utsatt för prostitution kan det påverka bedömningen av vilka insatser att hon kan vara hjälpt av för att inte fara illa eller riskera att fara illa.

Vi hoppas att du fick svar på dina frågor och att din dotters situation löser sig.

Vänliga hälsningar

Soctantern