Vad gör man?

Hej! Idag fick jag ett samtal om att det kommit en orosanmälan på våran dotter, där hon säger att pappan tagit henne i armen, och dragit henne i örat. Och att hon är orolig över att han ska göra det igen. Och då denna orosanmälan har kommit in, vill dom helst att jag hämtar så dottern slipper att pappan hämtar henne. Men här blir jag så brydd. För om hon blir ledsen, gör illa sig eller vill ha någon bredvid sig när hon nattas. Så är de alltid pappan som hon frågar efter. Kommer vi mista barnen på det här? Eller vad händer nu efter att vi fått första samtalet.

/livrädd mamma

Livrädd mamma
2023-12-14 18:45

Hej!

Vi förstår att ni är oroliga och att det är en jobbig situation ni befinner er i.

Soctanterna har ingen möjlighet att svara i enskilda ärende men generellt kan man säga att när en anmälan inkommer till socialtjänsten så ska de först och främst avgöra om barnet behöver skyddas akut. Det görs en förhandsbedömning där handläggare på socialtjänsten tar ställning till om en utredning behöver göras, samt bokar in ett möte med vårdnadshavarna. Om socialtjänsten kommer fram till att en utredning inte behöver göras så läggs anmälan ned. Däremot om socialtjänsten gör bedömningen att en utredning behöver göras så kommer anledningen till anmälan, i ert fall att pappa tagit henne i armen, att utredas närmare. Detta görs i syfte att undersöka om barnet far illa av det som är föremål för anmälan.

En orosanmälan innebär inte automatiskt att barnet placeras utan socialtjänsten får bara ingripa ifall barnet faktiskt far illa, t ex i form av psykisk eller fysisk misshandel. Om det är något problem i familjen erbjuds man många gånger hjälp för att lösa detta innan det blir aktuellt med mer genomgripande insatser.

Ta kontakt med handläggaren som har hand om din dotters ärende och prata med denne om din oro och dina farhågor.

Även om din dotter frågar efter sin pappa när hon är ledsen eller ska sova så finns du som är hennes mamma där och kan trösta samt ger henne omsorg och trygghet.

Vänligen

Soctanterna