Lvm

Jag har en son ,35år, som dras med stora drogproblem. Han är nu omhändertagen på beroendeenheten. Läkarna vill sätta ett Lvm och sonen är villig till det. En lvm-utredning är startad på soc. Nu har sonen hört att det aldrig kan bli lvm när han själv är med på det. Min fråga är om detta kan stämma?

Lelle
2023-12-11 08:42

Hej

Förstår att det är oroligt för dig som förälder med din son som har stora drogproblem. Du skriver att han nu är på beroendeenheten och ställer sig positiv till Lvm. Du skriver även att en Lvm utredning har startad inom socialtjänsten.

Tvångsvård skall beslutas om vårdbehovet inte kan tillgodoses enligt socialtjänstlagen eller på något annat sätt. Eftersom din son ger samtycke till vård så uppfylls inte kriterierna för tvångsvård i nuläget. Vård kan då ges på frivillig basis genom till exempel beviljad behandling på behandlingshem för drogberoende via socialtjänsten.

Om din son skulle avbryta behandling på frivillig väg kan det åter igen bli aktuellt för Lvm.

Hoppas det löser sig på bästa sätt för din son och att han får den hjälp hen behöver för att bli av med sina drogproblem.

För din del finns det hjälp att få genom anhöriggrupper till missbrukare. Forumet, droghjälpen.se, ger stöd via nätet och telefon och erbjuder även ett anhörigforum.

Vänligen

Soctanterna