Orolig anhörig

Hej igen,
Vi vill göra en välfärdsanmälan för vår mamma, då hon inte äter, hemtjänsten inte sköter sina uppdrag o en känsla om att dom i meddelar vidare ang vår mammas mående.
Tyvärr är hon så pass förvirrad att hon inte förstår sitt bästa och vad för hjälp hon behöver.
Enl henne " behövs det ingen".
Så igen undrar jag om hennes biståndshandläggare kan förbjuda oss anhöriga o göra en välfärds(oros) anmälan
Vänligen
Orolig dotter.

Skeptisk anhörig
2023-12-06 11:09

Hej!

Det är en svår tid när ens föräldrar blir äldre och inte längre hänger med som de tidigare gjort. När man upptäcker att den som varit ens trygghet under livet som gått, inte längre klarar av att ta hand om sig själv. Att ha en mamma som glömmer att äta eller inte vill äta gör ont i en eftersom man förstår att de behöver näringen och man nästan kan se dem tyna bort.

Det är ju bra att er mamma har accepterat och godkänt att hemtjänsten kommer till henne, men även om denna insats finns, så har hemtjänstpersonalen inte möjlighet eller befogenhet att tvinga er mamma till något hon inte själv vill. Ibland kan man se att viss personal fungerar lite bättre med vissa brukare och får dom till att sköta toalett, hygien, äta och även komma ut lite. Ibland fungerar inte samspelet alls. Lite som det är i livet överlag.

Vi tänker att ni kanske kan försöka få till en träff med den personal som oftast kommer hem till er mamma och tillsammans med er mamma försöker få en dialog om vad som skulle fungera bäst, och höra om de kan vara vänliga att höra av sig till anhöriga om det inte fungerar någon dag, och så klart under förutsättning att er mamma godkänner detta.

Om ni bedömer att er mamma är så förvirrad och inte längre förstår sitt eget bästa, så kanske det är så att ni behöver prata med en läkare om detta. Är hon så dålig att hon ska ha en God man eller förvaltare för att säkerställa att hon får den vård och omsorg hon behöver. Trots ett sådant beslut, så kan vården och hemtjänsten inte tvinga din mamma att till exempel äta eller medverka i något annat som hon inte vill.

Ni kan alltid göra en orosanmälan, men vi tror att dialog med hemtjänstpersonal, er och er mamma bäst kan bidra till att det blir så bra som möjligt för er mamma.

Om ni inte anser att hemtjänsten sköter sina uppdrag kan ni alltid göra en anmälan om detta, i första hand till chefen men även till IVO, Inspektionen för Vård och Omsorg.

Vänligen

Soctanterna