Falska, Anmälningar, oriktiga påståenden, förföljelse

Hej

**Till: Socialtjänsten Malmö kommun

Ämne: Upprepade anmälningar från skolan gällande Barnets/barnens faktiska behov och önskan utan att ta ansvar för utbildningsbehov och skyldigheter enligt svensk lag.

Bästa socialtjänsten,

Jag skriver till er för att uppmärksamma en oroande situation som rör en elev. Jag vill framföra min oro över skolans hantering av barnets utbildningsbehov och deras upprepade anmälningar till socialtjänsten.

**1. Skolans bristande ansvarstagande:** Det har blivit tydligt att [skolans namn] inte fullgör sitt ansvar att tillgodose barnets utbildningsbehov. Enligt Skollagen (2010:800) är skolan skyldig att säkerställa att varje elev får det stöd och de resurser som behövs för en effektiv lärande process.

**2. Upprepade anmälningar till socialtjänsten:** Istället för att adressera och åtgärda dessa brister, verkar skolan välja att göra anmälningar till socialtjänsten varje gång de står inför en skyldighet eller brister i sitt ansvar. Dessa anmälningar har ostridigt med bevis inte grundats på faktiska omständigheter som rör barnets välfärd utan snarare på skolans oförmåga att uppfylla sina åtaganden.

**3. Konsekvenser för barnet:** Denna situation har resulterat i att barnet inte får det stöd och den utbildning som krävs, vilket kan ha långsiktiga negativa konsekvenser för barnets utveckling och välbefinnande och det skapar en mycket orättvis och felriktad insats och granskning av påhittade historier.

**4. Begäran om granskning:** Jag uppmanar socialtjänsten att noggrant granska dessa anmälningar och skolans agerande. Det är viktigt att skilja mellan ärenden som genuint berör barnets välfärd och situationer där skolan undgår sitt ansvar.

Jag ser fram emot ert svar och hoppas på en snabb och rättvis lösning som prioriterar barnets bästa.

Varför väljer socialtjänsten trots underlag som är helt tydliga och sakliga ändå att inleda en utredning trots motbevis och bevis att skolan gör allt för att undgå sina skyldigheter!

Peter
2023-12-05 13:31

Hej!

Soctanter på nätet är ett frågeforum om ärenden av social karaktär. Vi kan inte svara mer än generellt på frågorna, och vi tar inte beslut i några ärenden.

Det verkar som att du och skolan har olika tankar och åsikter om vad som är bekymmer runt ett specifikt barn. Du har tankar om att skolan inte fullgör sitt ansvar, samtidigt som du säger att skolan gör flera anmälningar till socialtjänsten.

Om det kommer in en anmälan på ett barn till socialtjänsten, så har socialtjänsten att bedöma om det finns anledning att inleda utredning eller ej. Ibland är uppgifterna som inkommer i anmälan tillräckliga för att socialtjänsten ska besluta om att inleda utredning, men ibland kan socialtjänsten behöva prata med barn, vårdnadshavare och även den som gjort anmälan för att avgöra om det finns behov av att inleda utredning eller inte.

Socialtjänsten är inte en myndighet som kan granska skolans agerande, utan behöver ta ställning till anmälan som inkommer.

Vi förstår det som att du ifrågasätter skolans agerande i två delar. Dels att de inte fullgör sitt ansvar att ge utbildning till en viss elev, dels att skolan gör anmälningar till socialtjänsten på grund av sitt tillkortakommande. Vi tänker att du bör vända dig till rektorn på den skola som eleven går på och framföra dina synpunkter. Om du inte tycker att detta räcker kan du vända dig till grundskoleförvaltningen och där framföra dina klagomål.

Om du är part i ärendet, det vill säga om du är vårdnadshavare till barnet det gäller, tycker vi att du ska prata med socialtjänsten om din oro för att barnet inte får den utbildning som barnet ska ha. Att socialtjänsten har inlett utredning kan utmynna i att man ser att barnet behöver mer stöd och hjälp för att tillgodogöra sig utbildningen och att man också finner vilken huvudman som bör vara den som ska säkerställa att barnet också får det.

Vänligen

Soctanterna