Normöverskott,felberäkning

Hej
Jag behövde söka försörjningsstöd.
Ringde för att få komma.
En handläggare ringde upp mig efter 1 vecka och vi bokade för nybesök.
När vi sitter där, säger hon att jag kan få ansöka för November månad, trots att inlämning redan varit.
Men i och med att jag ringde in 15 Nov, så kan jag få ansöka för november.
Sedan räknar hon för december.
Fick beslut och det står då för November att jag har ett normöverskott på 4600kr och därför får jag inga pengar för december, då hon lägger över det på decembers uträkning.

Men för november har hon räknat bara 15 dagar! Dec hel kalender månad.

Ringde upp och fråga. Då menar hon att, hon räknar från 15 Nov när jag ringde in.

Ska inte socialtjänsten upplysa att det kan vara till min nackdel att söka för November eftersom de kommer räkna från det att jag ringde in?
Tycker det är både fult och märkligt.
Jag har ett underskott och därför söker jag hjälp.
Om hon erbjuder att jag ska få söka för november, så trodde ju jag att det såklart gäller för november kalender månad.
Det är ju som att hon medvetet visste att jag får ett överskott.
Får det verkligen gå till såhär?
Nu får jag inga pengar på 3 månader pågrund att hon bara räkna halva november. Jag sökte för december på nybesöket, men handläggaren själv frågade om jag ville söka för November också, eftersom det var då jag ringt för att få hjälp.

Socialt bistånd
2023-12-05 11:03

Hej!

Vi förstår att något förändrats i ditt liv som gör att dina ekonomiska förutsättningar att klara din ekonomi själv har förändrats. Och i samband med detta har du kontaktat socialtjänsten för att få hjälp i din situation.

Som vi förstår din fråga, har du inte tidigare haft hjälp från socialtjänsten. Oftast brukar socialtjänsten ta in uppgifter om hur ekonomin har sett ut tre månader tillbaka. Har den enskilde själv haft vetskap om att en förändring var på väg, har den enskilde att göra vad den kan för att försöka klara sin försörjning själv.

Du beskriver att handläggaren frågade dig om du ville ansöka för perioden från den 15 november också, men att du inte fick någon information om vad detta innebar för dig och din ekonomi och att du nu känner att du kanske valt annorlunda om du fått information.

Vi kan inte säga hur din handläggare har gjort beräkningar för dig och din ekonomi, men tänker att beräkningar bakåt i tiden vanligtvis görs, för att se hur din ekonomi sett ut, och hur dina förutsättningar varit för att kunna planera framåt i tiden.

Försörjningsstöd kan aldrig beviljas retroaktivt. Eftersom du kontaktade först den 15 november, kan bistånd för perioden före detta datum inte ges. Däremot kan dina inkomster som erhållits bakåt i tiden komma att räknas med framöver om det finns ett överskott enligt den riksnorm som finns.

Om du inte är nöjd med beslutet som du fått har du rätt att överklaga beslutet. Detta gör du till den socialtjänst som gjort beslutet. Handläggaren har möjlighet att ompröva sitt beslut om du inkommer med uppgifter som motiverar att ett annat beslut tas. Om handläggaren inte omprövar sitt beslut, kommer handlingarna att skickas vidare till Förvaltningsrätten som kommer att pröva beslutet som socialtjänsten gjort.

Vänligen

Soctanterna