Socialtjänstens skyldigheter

Mina barn är placerade enl lvu. Och trots att jag inte håller med om anledningen till placeringen eller socialtjänstens påstående så bestämde jag mig direkt för att samarbeta och göra vad jag kan för att bevisa mig, så jag kunde få hem barnen så snabbt som möjligt.
Jag har försökt på alla sätt och vis att få till en samverkan. Har kommit med förslag som regelbundna hembesök, sip/ nätverks möte, då jag vill att soc ska få ordentlig insyn i de stödinsatser jag runt mig för att sen kunna avgöra om de kan vara skyddande för barnen.
Men dom är inte ett dugg intresserade.
Det optimala för mig hade varit att kunna jobba hem mina barn genom ett bra och nära samarbete med soc.
Men utifrån att detta inte var möjligt och tiden bara går så har jag gjort en hemtagningsbegäran.
Först och främst så väntade soc in i det sista med att anmäla mitt behov av ombud till förvaltningsrätten.
Dom utredde bara i fem veckor istället för fyra månader.
Dom har inte pratat med barnen en ända gång under placeringen, inte heller inför omprövningen som görs var 6:e månad och inte inför denna utredningen.
Ett av barnen är 7 år och soc hade mycket väl kunnat ha ett barnsamtal med honom så han getts möjligt att uttrycka sina åsikter.
När denna utredningen var klar byttes barnhandläggaren ut meddetsamma, och två nya tillsattes och dom har aldrig träffat mina barn.
Idag va jag uppe i nämnden, då soc inte tycker att vården ska upphöra.
Men ingen av de två nya barnhandläggarna var med på mötet.
Enhetschefen och utredaren som gjorde den utredningen som ledde till lvu't närvarande.
Men sen barnen flyttade från jourhemmet till familjehemmet för sex månader sen har den utredaren inte haft med ärendet att göra, då ärendet då flyttas över till barnhandläggaren och familjehems sekreteraren.
Får soc verkligen göra så?
Är det inte ansvarig socialsekreterare (alltså barnhandläggaren) som ska vara med i rätten tillsammans med verksamhetschefen? Det är ju hon som gjort utredningen.
Utredaren har ju ingen insyn i varken utredningen eller hur situationen sett ut sen barnhandläggaren tog över för ett halvår sen.
Jag känner att det är taktiskt från soc sida, att dom vid frågor ska kunna säga " det kan jag tyvärr inte svara på eftersom det va min kollega som gjorde bedömningen"..osv.
Jag vet vad jag måste bevisa i rätten, men vad behöver socialen bevisa?!
Ska dom inte på ett tydligt sätt kunna redogöra för hur och om situation förändrats, framförallt de som föranlett lvu't?
Och ska dom inte beskriva den aktuella situationen ur sin helhet?
Jag upplever att soc inte utgår från de riktlinjer och lagar som finns och att dom kan göra precis hur dom vill utan att någon reagerar på det.
Vill tillägga att jag har lämnat in klagomål om detta till verksamhetschefen, men två veckor senare fick jag ett svar om att deras handläggning gjorts enligt de riktlinjer och förhållningsregler de har.
Hur kan det vara okej att dom utreder sådana klagomål internet?
Är det rättssäkert?
Tacksam för svar.
Mvh Emma

Emma
2023-12-04 12:53

Hej!

Vi förstår att din situation är svår och att din upplevelse är att socialtjänsten inte samarbetar med dig som förälder för att barnen ska kunna komma hem igen så fort som möjligt. Du har nu gjort en hemtagningsbegäran och har funderingar kring socialtjänstens hanterande av denna. Det är fint att du fortsätter driva frågan och gör det du bedömer är bäst för dina barn!

Vilka som närvarar vid socialnämndens myndighetsutskotts sammanträde är upp till socialtjänsten att avgöra. Såklart är det fördelaktigt med någon som är insatt i ärendet och kan svara på frågor. Ibland är det en chef som föredrar ärendet men även ansvarig handläggare alternativt tidigare handläggare om denne är mest insatt. I just ert fall vet vi inte hur socialtjänsten resonerat kring vem som skulle föredra ärendet. För att få veta det behöver du höra av dig till barnsekreteraren eller dennes chef för att fråga.

Förvaltningsrätten är den instans som sedan tar ställning till huruvida socialtjänstens utredning är tillräcklig och fortsatt kan visa på barnens behov av placering utanför hemmet eller inte. Du som vårdnadshavare kan ta hjälp av ditt juridiska ombud att vid en muntlig förhandling framföra det som du ser som brister i socialtjänstens utredning samt hur din och barnens situation ser ut idag.

Vad det gäller klagomålet du skickat in så är det första steget, precis som du redan har gjort, att anmäla det till verksamheten det gäller. Om du inte är nöjd med hur ärendet har hanterats inom förvaltningen så kan du anmäla till JO: Formulär för JO-anmälan - JO - Riksdagens Ombudsmän

Vi önskar er lycka till och hoppas att situationen löser sig på bästa sätt för dig och barnen.

Vänligen

Soctanterna