föräldraledighet

Hej !

Har min socialsekreterare rätt att tvinga mig att ta ut alla dagar i månaden som föräldraledighet, inklusive lördag och söndag, om jag står i kö för att mitt barn ska få förskolan?
eller måste jag ansöka om fem dagarnas arbete som föräldraledighet from Måndag till fredag?

Notera att även om jag jobbar så tar jag ledigt lördag och söndag, och detsamma gäller barnet, är det i dagis så får han ledigt lördag och söndag - samtidigt som han tvingar mig att söka hela dagar som sin pappas ledighet, och när jag frågade honom om lagtexten undvek han svaret.
Hoppas att ge mig också lagen om det för att läsa och veta mer.

Med vänlig hälsning,

Hitta lösning
2023-12-04 10:57

Hej!

Generellt kan man säga att alla andra försörjningsmöjligheter ska vara uttömda innan man kan ha rätt till ekonomiskt bistånd och försörjningsstöd. Detta innebär i praktiken att du ska ta ut så mycket föräldrapenning att du klarar din och dina barns försörjning samt hyra själv innan du kan vara berättigad till försörjningsstöd. Har du en lägre föräldrapenning kan detta innebära att du ska ta ut ersättning för alla dagar i veckan för att försörja er, och har du en högre ersättning kan du kanske nöja dig med att ta ut mindre antal dagar. Om du vill läsa mer kring vad lagen säger om rätten till bistånd så hittar du det i Socialtjänstlagen 4 kap.

Sveriges socialförsäkringssystem har byggts upp utifrån att det ska finnas en grundtrygghet för alla, men har den enskilde egna inkomster som täcker en skälig levnadsnivå bedöms hen inte berättigad till bistånd.

Vänligen

Soctanterna